Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Kiszenie nie tylko dla koneserów
2016-09-06, 17:09 | aktualizacja 2016-09-06, 20:09
- Wiele badań potwierdza, że jedzenie produktów sfermentowanych wzmacnia nasz układ odpornościowy - mówi pasjonat gotowania, Michał Bonarowski.
Posłuchaj
Od tysięcy lat najzdrowszym procesem kulinarnym dla człowieka z udziałem bakterii czy drożdży jest fermentacja. Dawniej przygotowywanie potraw tego typu było codziennością w każdym domu.
- Kiszę prawie wszystko, łącznie z jabłkami i gruszkami. Malutkie jabłuszka zalewamy praktycznie taką samą zalewą, jak w przypadku ogórków kiszonych, dodajemy do tego imbir i inne aromatyczne dodatki, i w ten sposób dostajemy mieszankę na pograniczu słodkiego, kwaśnego i słonego smaku - opowiada Michał Bonarowski.
Jakiej soli używano w tradycyjnym procesie kiszenia? W przypadku jakich kuchni fermentacja jest ważnym elementem? Jakie produkty warto ukisić? Zapraszamy do słuchania.
***
Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Gość: Michał Bonarowski (dziennikarz, pasjonat gotowania)
Data emisji: 6.09.2016
Godzina emisji: 11.16
sm/mp