Koralowa królowa i żółta księżniczka

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Koralowa królowa i żółta księżniczka
Foto: pixabay.com

Wrzesień to najwyższy czas, aby wzmocnić swoją odporność przed nadchodzącymi jesienią i zimą. Dlatego Grażyna Dobroń przypomina o dwóch porzuconych i niesłusznie dziś zapomnianych owocach.

Niegdyś jarzębina była niezwykle popularna, choćby dlatego, że mocno czerwone owoce doskonale nadawały się np. na korale. Jednocześnie jednak ostrzegano dzieci, aby ich nie jadły na surowo, bo nie dość, że są gorzko-cierpkie, to jeszcze trujące. Ale babcie doskonale wiedziały, jak pozbyć się tego zagrożenia i nieprzyjemnego smaku. Już bezpieczna jarzębina stawała się ważnym produktem w kuchni, a przede wszystkim – w domowej apteczce.


Posłuchaj

5:48
Jarzębina i mirabelka: smaczne, zdrowe i zapomniane (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)​
+
Dodaj do playlisty
+

 

Tytułowa żółta księżniczka to mirabelka – najbardziej chyba porzucona i niedoceniona. Rośnie w wielu miejscach, ale jej niewielkie, żółte owoce nie są zbierane, a szkoda, bo są bardzo cenne. Doskonale nadają się na przetwory, ale także są prozdrowotne. Przypomnijmy sobie o mirabelkach!

***

Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Data emisji: 14.09.2020
Godzina emisji: 11.29

pr/mk

Polecane