Dzieci świętują Dzień Niepodległości
2014-11-11, 10:11 | aktualizacja 2014-12-03, 18:12
Biały mak, orzechy, bakalie oraz ciasto półfrancuskie - oto skład rogali świętomarcińskich. Recepturę na tradycyjny poznański przysmak zdradza cukiernik Jarosław Meryk.
Posłuchaj
11 listopada imieniny obchodzi Marcin. Słodkim deserem typowym dla tego dnia są przepyszne rogale. W naszej zagadkowej kuchni rodowity poznaniak Jarosław Meryk (choć od lat mieszkający w Warszawie) przygotował dla nas rogale według tradycyjnego przepisu. Jak je zrobić? Zapraszamy do wysłuchania materiału dźwiękowego dołączonego do artykułu.
W "Zagadkowym poranku" rozmawialiśmy też o niepodległości. Aaale słowo ta "niepodległość"! Co znaczy ten trudny i ważny wyraz? Odpowiedź na to pytanie także znajdziecie w nagranej audycji!
***
Tytuł audycji: Zagadkowy poranek
Prowadziła: Magdalena Karczewska
Goście: Jarosław Meryk (cukiernik) oraz Stanisław Zakroczymski (Dom spotkań z historią)
Data emisji: 11.11.2014
Godzina emisji: 7.05
(fbi/mm)