Reklama

reklama

Dzieci świętują Dzień Niepodległości

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dzieci świętują Dzień Niepodległości
Rogale świętomarcińskie cukiernika Jarosława MerykaFoto: Magdalena Karczewska/PR

Biały mak, orzechy, bakalie oraz ciasto półfrancuskie - oto skład rogali świętomarcińskich. Recepturę na tradycyjny poznański przysmak zdradza cukiernik Jarosław Meryk.

Posłuchaj

Dzieci świętują Dzień Niepodległości (Zagadkowy wtorek/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Przygotowywanie
Przygotowywanie rogali, fot. M.Karczewska/PR

11 listopada imieniny obchodzi Marcin. Słodkim deserem typowym dla tego dnia są przepyszne rogale. W naszej zagadkowej kuchni rodowity poznaniak Jarosław Meryk (choć od lat mieszkający w Warszawie) przygotował dla nas rogale według tradycyjnego przepisu. Jak je zrobić? Zapraszamy do wysłuchania materiału dźwiękowego dołączonego do artykułu.

W "Zagadkowym poranku" rozmawialiśmy też o niepodległości. Aaale słowo ta "niepodległość"! Co znaczy ten trudny i ważny wyraz? Odpowiedź na to pytanie także znajdziecie w nagranej audycji!

***

Tytuł audycji: Zagadkowy poranek

Prowadziła: Magdalena Karczewska
Goście: Jarosław Meryk (cukiernik) oraz Stanisław Zakroczymski (Dom spotkań z historią)
Data emisji: 11.11.2014
Godzina emisji:
7.05

(fbi/mm)

Polecane