Magia kuchni. Prekursorka warsztatów kulinarnych w Polsce o wspólnym gotowaniu
2024-12-15, 14:12 | aktualizacja 2024-12-15, 17:12
Kuchnia - miejsce magiczne z wielu powodów. Co takiego magicznego znajduje się w kuchni? Czy to prawda, że w tym miejscu częściej otwieramy się na innych ludzi niż w innych miejscach?
W "Zagadkowej Niedzieli" rozmawialiśmy dziś o magii kuchni i to w szerszym tego określenia znaczeniu. Kuchnia jest bowiem magiczna nie tylko dlatego, że ze zwykłych produktów takich jak mąka, jajka czy cukier, powstają tam przepyszne potrawy. Kuchnia to także magiczne miejsce, w którym otwieramy się... na innych ludzi.
Posłuchaj
- W kuchni nam się łatwiej rozmawia - mówi Katia Roman-Trzaska, prekursorka warsztatów kulinarnych w Polsce. - Jak gotowałam z moja babcią, to pytałam, co jadła jak była mała. W ten sposób dowiedziałam się o niej wielu rzeczy. Tak na luzie mogłyśmy sobie porozmawiać przy krojeniu marchewek czy robieniu kanapek. W kuchni bowiem rozmowa jest po prostu łatwiejsza. Trzeba tylko włączyć ciekawość i nawet jeśli się z kimś nie zgadzamy, dopytać dlaczego właśnie tak myśli. Z własnego doświadczenia wiem, że łatwiej jest się z kimś zaprzyjaźnić gotując z nim wspólnie lub też przygotowując komuś jedzenie. Gotowanie uczy nie tylko wspólnej pracy, ale także uczy nas rozmawiać z innymi - dodaje.
Przeczytaj także
- Klepki, styki, neurony i Kurzol w nowej książce Bogusia Janiszewskiego
- Beata Frankowska-Patrzykont: ciemność ułatwia nam kontakt ze sobą
- "W krainie snów" - opowieść o spełnianiu marzeń i poszukiwaniu swojego miejsca
***
Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi: Katarzyna Stoparczyk
Gościni: Katia Roman-Trzaska (prekursorka warsztatów kulinarnych w Polsce)
Data emisji: 15.12.2024
Godzina emisji: 9.07
dm