Przyjedź i zasmakuj
2011-08-12, 13:08 | aktualizacja 2011-08-12, 13:08
Święto relaksu, kulinarnej sztuki i artystycznych pokazów. W sobotę i niedzielę odbędzie się 5. jubileuszowa edycja "Parkowania" w Gdańsku.
Posłuchaj
W związku z tegorocznym świętem będziemy obracać się w kręgu zagadnień związanych z jedzeniem, sztuką kulinarną i wszelkimi jej formami jakie są obecne we współczesnej sztuce.
- "Parkowanie - smakowanie" to hasło wywoławcze dla artystów i uczestników, którzy przybędą do Parku Oliwskiego – powiedziała Emilia Orzechowska ze Stowarzyszenia A Kuku Sztuka.
Odżywianie, jako jedna z kluczowych czynności życiowych człowieka, będzie stanowiło punkt wyjścia do rozważań na temat odbioru sztuki współczesnej, ale potraktowanych w sposób przewrotny.
Podczas tegorocznej edycji zobaczymy cykl akcji - instalacji z udziałem uznanych artystów z różnych dziedzin sztuki, w tym m.in. Ely Jabłońskiej, Aurory Lubos, Jarka Koziara, Patrycji Orzechowskiej oraz Dominiki Skutnik.
Jubileuszowe "Parkowanie" to także szereg wydarzeń performatywnych. Zobaczymy happening kulinarno – gastronomiczny aktorów Fundacji Teatru BOTO, którzy będą przy dużym stole przed Pałacem Opatów wcielać się w role "kulinarnych gwiazd" znanych z prasy kolorowej, telewizji i radia.
Ponadto w programie znalazł się także performance "Marchewka w butonierce, czyli jak oszukać kucharza" Magdy Jędry i Ramony Nagabczyńskej.
- Dodatkowo będziemy mogli dokształcić się w Polowej Akademii Kulinarnej, gdzie usłyszymy wykład prof. Jarosława Dumanowskiego - "Bulwy, ulipki i popie jajka" - na temat dawnej kuchni i starych książek kucharskich. Oprócz tego - podczas zajęć "Slow food na Pomorzu" Artura Moroza - dowiemy się na czym polega idea slow food i jak ją stosować w życiu.
Nie zabraknie również kina plenerowego związanego z jedzeniem, zajęć relaksacyjnych, gier i warsztatów dla najmłodszych. Dla aktywnych przewidziono spacery gastronomiczno-architektoniczne prowadzone przez Wojtka Chmielowskiego, zajęcia z jogi i tai-chi.
A ponadto będzie można wziąć udział w grze miejskiej "Opacki kucharz w opałach" i zagrać w boules w Ogrodzie Botanicznym.
Zapraszamy!
Audycję przygotowała Agnieszka Obszańska.
agnieszka.obszanska@polskieradio.pl
(aw)