"Tak naprawdę laboratorium jest wszędzie". Adam Mirek w Trójce

Doktor inżynierii biometycznej i popularyzator nauki Adam Mirek opowiedział w Trójce o swojej najnowszej książce i materiałach popularnonaukowych w internecie. Zdradził też przepis na... plastik z mleka. 

"Tak naprawdę laboratorium jest wszędzie". Adam Mirek w Trójce

Adam Mirek opowiedział o swojej nowej książce

Foto: Michał Woźniak/Dzień Dobry TVN/East News

Gościem Katarzyny Borowieckiej w audycji "Tu Myśliwiecka 3/5/7" był Adam Mirek - doktor inżynierii biomedycznej i jeden z czołowych popularyzatorów nauki w Polsce. Pasją i wiedzą Mirek dzieli się w mediach społecznościowych, programach telewizyjnych i podcastach. Jest autorem docenionych książek "Glutologia", "Bebechy, czyli ciało człowieka pod lupą" i najnowszej - "Coś tu śmierdzi. Nauka, która wrze, bulgocze i wybucha".

Adam Mirek: moje książki tłumaczą świat

W audycji Mirek mówił, że jego "książki tłumaczą świat głównie dzieciom, ale też dorosłym". Jego najnowsza książka to, jak sam mówi, powieść detektywistyczno-naukowa, w której tytuł ma wiele znaczeń. - Jest akcja, która toczy się w lunaparku, mamy pewną kradzież i podejrzanych. Poza tym książka opowiada o nauce, która wrze, bulgocze i wybucha, czyli o chemii - opowiadał.

W książce można znaleźć wiele eksperymentów. - Sam zauważyłem, że zajęcia laboratoryjne przynoszą mi dużo więcej niż wykłady i że nauka poprzez doświadczanie jest najlepsza. Chemia nie jest tylko na papierze, nie jest zamknięta w sztywnych, nudnych symbolach i liczbach. Tak naprawdę laboratorium jest wszędzie wokół nas - mówił.

Popularyzowanie wiedzy w internecie

Adam Mirek zamieścił w mediach społecznościowych już ponad tysiąc postów o nauce. - Zacząłem publikować treści popularno-naukowe w 2021 roku. Wtedy krótkich popularnonaukowych treści nie było w polskim internecie - powiedział.

Materiały Adama Mirka często opowiadają o codzienności. - Mówiłem o nauce w kuchni czy w łazience. Ludzie pytali, dlaczego nie dowiedzieli się tego na 45-minutowej lekcji w szkole, tylko z mojego krótkiego filmu - opowiadał naukowiec.

Przepis na... plastik z mleka

Jednym z eksperymentów, które można znaleźć w książce Adama Mirka jest przepis na... plastik z mleka. - Jeżeli podgrzejemy mleko i dodamy do niego ocet, to wytrąci się grudkowaty skrzep z kazeiny. Jeszcze sto lat temu tworzywo z kazeiny, czyli galait był używany jako plastik do tworzenia guzików czy oprawek okularów - tłumaczył naukowiec.

Adam Mirek z Dorotą Ossowską założył Fundację Poznawczą, która ma na celu rozbudzanie ciekawości świata wśród dzieci i młodzieży. W ramach działalności fundacji organizowane są warsztaty naukowe dla dzieci i dorosłych, ucząc ich eksperymentowania.

Ewelina Kołaczek