Kino wchodzi do kuchni. Poznaj najbardziej smakowite filmy
Lubimy jeść. Coraz bardziej. I jesteśmy ciekawi nowych smaków, nowych pomysłów. Ta ciekawość przenika do kina, gdzie pojawiają się kolejne "kuchenne" filmy, do telewizji, w której programy kulinarne biją rekordy oglądalności i do sieci, czego wyrazem jest lawinowo rosnąca liczba kulinarnych postów, blogów i vlogów. Polecamy najlepsze, naszym zdaniem, filmy z kuchnią i jedzeniem w roli głównej.
"Jiro śni o sushi". Na pierwszym planie Jiro Ono, twórca restauracji Sukiyabashi Jiro w tokijskim metrze
Foto: mat.prasowe
"Apetyt na więcej. La Cocina": co się gotuje w restauracyjnej kuchni?
"Apetyt na więcej. La Cocina", który wszedł właśnie na polskie ekrany, pokazuje kulisy pracy restauracji w centrum Nowego Jorku. Ale przygotowywanie potraw, które nb. nie ma w sobie nic smakowitego, a bardziej przypomina pracę przy taśmie w fabryce, to jedynie tło do ukazania gotujących się w pracownikach kuchni emocji. Emocji, które muszą w końcu wybuchnąć…
Filmowa kuchnia to tylko pretekst
Kino wchodząc do kuchni raczej nie zajmuje się samymi potrawami. Poznawanie tajników gotowania i przyrządzania kolejnych dań jest zazwyczaj pretekstem, punktem wyjścia do zajęcia się zupełnie innym problemem. Czasami jedzenie, mniejsze bądź większe (ale może to być też uczta), jest zaledwie jednym z epizodów. Np. krótki dialog Julesa i Vincenta w "Pulp Fiction" (1994) na temat różnic między McDonald’sem w Ameryce i we Francji zyskał status kultowego. A przecież na ekranie nie pojawiła się nawet najmniejsza frytka, o hamburgerze nie wspominając!
Tymczasem blogosfera i media społecznościowe wręcz puchną od kulinariów. Rolki polecające najlepsze lokale w mieście biją rekordy popularności, podobnie jak filmiki z przepisami na proste, bądź przeciwnie - bardzo wyrafinowane dania. Coraz więcej osób chwali się na swoim profilu "Jadłam/em tutaj" i wrzuca fotkę potrawy komplementując ją albo ganiąc. A najbardziej znani blogerzy i vlogerzy jedną opinią potrafią uratować knajpkę czy cukiernię przed bankructwem, ale też negatywnym komentarzem potrafią ją pogrążyć.
W tym wypadku chodzi bezpośrednio o samo jedzenie: potrawy, ewentualnie wystrój i atmosferę w lokalu. Smak, wiadomo, jest kwestią indywidualną, ale jeśli ktoś regularnie śledzi kulinarnego blogera, szybko przekona się, czy jego opinie mu odpowiadają.
Klasyka kina kulinarnego
Masz apetyt na smakowite, klasyczne kino zaglądające do kuchni, ale też w głąb duszy swoich bohaterów? Oto nasz wybór najlepszych filmów o gotowaniu, kucharzach i jedzeniu. Może nieoczywisty i nie zawsze odwołujący się do najnowszych hitów, ale za to niezwykle smakowity. I nie jest wykluczone, że po ich obejrzeniu, albo i już w trakcie oglądania, zaatakujecie lodówkę...
Dyskretny urok burżuazji (1972)
Grupa tytułowych bourgeois wciąż umawia się na obiad. Niestety, nigdy nie dochodzi do konsumpcji, gdyż na przeszkodzie stają kolejne, niespodziewane okoliczności… Nagrodzona Oscarem pysznie przewrotna komedia Luisa Buñuela, mistrza filmowego surrealizmu, dziś jakby trochę zapomnianego. Niesłusznie!
Gdzie oglądać: CDA
Wielkie żarcie (1973)
W momencie premiery film Marca Ferreriego wywołał szok i wielki skandal. Dzisiaj ta opowieść o czterech zamożnych przyjaciołach, którzy postanawiają popełnić samobójstwo poprzez przejedzenie, okazuje się zaskakująco aktualną satyrą na rzeczywistość… Gwiazdorska obsada i niezwykłe kulinaria.
Gdzie oglądać: CDA
Skrzydełko czy nóżka (1976)
Louis de Funes jako sławny krytyk kulinarny w obronie legendarnej francuskiej kuchni stający przeciwko amerykańskim fast-foodom. Zwariowana komedia w charakterystycznym dla tego aktora stylu, którą dzisiaj o ironio można oglądać przegryzając zamówione online potrawy z popularnych restauracyjnych sieciówek.
Gdzie oglądać: CDA
Uczta Babette (1987)
Skromna kucharka służąca w XIX-wiecznym protestanckim domu hołdującym surowym zasadom moralnym, okazuje się wybitną paryską kucharką. Któregoś dnia urządza swoim pracodawcom niezwykłe przyjęcie… "Dobre jedzenie łagodzi obyczaje" zdaje się mówić reżyser Gabriel Axel, a ta mądrość okazała się warta Oscara dla "najlepszego filmu nieanglojęzycznego".
Gdzie oglądać: CDA
Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek (1989)
Szef kuchni ekskluzywnej restauracji zakochuje się z wzajemnością w żonie właściciela lokalu, który jest bezwzględnym gangsterem. Ten dowiadując się o romansie przysięga go zabić i zjeść… Jedzenie, miłość, seks i śmierć doprawione wysmakowanymi zdjęciami Saschy Vierny’ego, hipnotyzującą muzyką Michaela Nymana i zaserwowane przez Petera Greenewaya.
Gdzie oglądać: CDA
Smażone Zielone Pomidory (1991)
Wiecie, jak smakują konfitury z zielonych pomidorów? W Polsce ten przysmak nie jest popularny, ale film będący ekranizacją popularnej powieści Fannie Flagg może sprawić, że zechcecie ich spróbować. Najwyższej jakości tzw. kino kobiece ze znakomitymi rolami Katy Bates i Jessiki Tandy.
Gdzie oglądać: CDA
Czekolada (2000)
Właścicielka samotnie wychowująca córkę serwując gorącą czekoladę osładza życie i roztapia zimne serca mieszkańców małego francuskiego miasteczka… Lasse Hallström zebrał gwiazdorską obsadę (m.in. Juliette Binoche, Johnny Depp, Judi Dench, Alfred Molina), by zrealizować film pełen ciepła, uśmiechu i jakże dzisiaj potrzebnego optymizmu. Pięć nominacji do Oscara i Europejska Nagroda Filmowa.
Gdzie oglądać: VOD (Premiery Canal+, Apple tv)
Vatel ( 2000)
Tytułowy Vatel to majordomus starzejącego się księcia de Conde, który pragnie powrócić do łask Ludwika XIV. Na polecenie swojego pana musi zorganizować wyrafinowaną, trzydniową ucztę, która ma zadowolić gusta Króla Słońce. Czy to jest możliwe? Gerard Depardieu, który jeszcze wtedy zajmował się aktorstwem, tą rolą po raz kolejny udowodnił, że ma talent i umiejętności. Plus piękna, rozkwitająca Uma Thurman i mistrzowski jak zwykle Tim Roth. Za całość odpowiada niezawodny Roland Joffé.
Gdzie oglądać: CDA
Julie i Julia (2009)
Oparta na faktach historia uwielbiającej gotować sekretarki, która "w ramach walki z nudą" postanawia w ciągu roku wykonać wszystkie 524 przepisy z książki kucharskiej swojej idolki, słynnej Julii Child, która spopularyzowała w Ameryce kuchnię francuską. Książka powstała w latach 60., ale nasza bohaterka jest młodą, współczesną kobietą, więc swoje dokonania dokumentuje na blogu… Warta nominacji do Oscara Meryl Streep oraz urocza Amy Adams w feministycznej komedii kuchennej.
Gdzie oglądać: Play Now, TV Smart GO, FilmBox+, Max, Netflikx
Jiro śni o sushi (2011)
85-letni Jiro Ono, jest jednym z najsłynniejszych mistrzów sushi na świecie. Od ponad 40 lat prowadzi słynny tokijski lokal Sukiyabashi. Skromny, niewielki, ukryty w tokijskim metrze, ma trzy gwiazdki Michelin. Jiro Ono przygotowywaniem sushi zajmuje się niemal od dziecka i całe życie poświęcił doskonaleniu tego, co robi. Mimo swojego wieku nie kwapi się, by przejść na emeryturę: pracuje od świtu aż do późnej nocy, czuwa nad wszystkim, co dzieje się w restauracji… Ten jedyny w zestawieniu dokument sprawi, że w inny sposób spojrzycie na sushi.
Gdzie oglądać: CDA
***
Piotr Radecki