Polski głód. Jak żyją biedni pracujący i dlaczego brakuje im na jedzenie?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Polski głód. Jak żyją biedni pracujący i dlaczego brakuje im na jedzenie?
Niektórzy, choć żyją jak każdy z nas, ledwo wiążą koniec z końcemFoto: earth phakphum/Shutterstock

Prawie co 20 pracownik i prawie co 10 rolnik żyje w ubóstwie, podaje GUS. To dane za rok 2022. W Klubie Trójki rozmawialiśmy o problemie niedożywienia i ubóstwie Polaków w XXI wieku. Gościliśmy dr Martę Czapnik-Jurak, socjolożkę, kierowniczkę badania "Niedożywienie i głód w Polsce", Annę Wolską, dyrektorkę Banku Żywności SOS w Warszawie, oraz Katarzynę Lisiecką, dyrektorkę Praskiego Centrum Pomocy Bliźniemu MONAR-MARKOT.

W audycji "Klub Trójki" tym razem rozmawialiśmy o tych, którzy żyją jak każdy z nas: chodzą do pracy, mają dzieci, ukończone szkoły i niby mają normalne życie. Jednak nie stać ich na zapewnienie sobie jedzenia, ledwo łączą koniec z końcem.


Posłuchaj

48:20
Polski głód. Jak żyją najubożsi (Klub Trójki)
+
Dodaj do playlisty
+

 

Jak poradzić sobie z problemem niedożywienia w Polsce? 

Rosnąca inflacja i wzrost kosztów utrzymania sprawiają, że w Polsce coraz więcej osób zmaga się z niedożywieniem. Temat może nieco wstydliwy, bo przecież mamy XXI wiek, a nasz kraj nie należy do najbiedniejszych. Jednak tych, którzy korzystają z pomocy żywnościowej, jest w Polsce wielu...


Czytaj także: 



- Odbiorcy pomocy żywnościowej za swój priorytet uznają... opłacenie kosztów mieszkaniowych, obawiając się m.in. eksmisji - mówi Marta Czapnik-Jurak. - W Polsce była to grupa licząca ponad... milion 400 tysięcy osób. Dla nich zaspakajanie potrzeb żywnościowych było na drugim planie. Jednym z powodów takiej sytuacji jest to, że pomoc żywnościowa w naszym kraju jest świadczona na wiele różnych sposobów. Jeśli zaś chodzi o problemy mieszkaniowe, form wsparcia jest znacznie mniej - dodaje. 

- Ideą Banków Żywności jest przede wszystkim pozyskiwanie żywności przeznaczonej na zmarnowanie, a wciąż jeszcze pełnowartościowej - mówi Anna Wolska. - Tę żywność przekazuje się organizacjom, które przygotowują posiłki lub paczki żywnościowe dla potrzebujących. My w Warszawie na Woli także prowadzimy punkt bezpośredniej pomocy żywnościowej. Obserwujemy rosnące zapotrzebowanie na pomoc żywnościową - dodaje.



- Wśród potrzebujących pomocy żywnościowej są oczywiście także osoby bezdomne - mówi Katarzyna Lisiecka. - Wśród nich jest grupa osób pracujących, które jednak nie radzą sobie z samodzielnym utrzymaniem pełnego gospodarstwa domowego. Trafiają do nas bardzo różne osoby. Nie ma jednego modelu człowieka bezdomnego. Często są to osoby, które doświadczyły eksmisji, konfliktów w rodzinie czy głębokiego kryzysu psychicznego. Zwykle nie są to osoby bezdomne z własnego wyboru - dodaje.


***

Tytuł audycji: Klub Trójki
Prowadzi: Maciej Wasielewski
Gościnie: dr Marta Czapnik-Jurak (socjolożka, kierowniczka badania "Niedożywienie i głód w Polsce"), Anna Wolska (dyrektorka Banku Żywności SOS w Warszawie), Katarzyna Lisiecka (dyrektorka Praskiego Centrum Pomocy Bliźniemu MONAR-MARKOT)
Data emisji: 14.11.2024
Godzina emisji: 20.08

qch/dm/wmk

Polecane