"Polskie kebaby" zagrożone. Turcy chcą zarejestrować tę potrawę jako danie tradycyjne

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
"Polskie kebaby" zagrożone. Turcy chcą zarejestrować tę potrawę jako danie tradycyjne
Kebab to danie kuchni arabskiej. Określenie obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczneFoto: Shutterstock/Vladimir Iakovenko

Międzynarodowa Federacja Donerów chce zastrzec tę potrawę jako tradycyjne tureckie danie. Do Komisji Europejskiej wpłynął wniosek w tej sprawie. Jeśli urzędnicy się do niego przychylą, to popularne danie uzyska podobny status jak hiszpańska szynka serrano lub włoska mozzarella i będzie mogło być przygotowywane tylko według ściśle określonej receptury. 

  • Kebab to tradycyjna turecka potrawa przygotowywana z mięsa baraniego, skrawanego z pionowego rożna, podawana z surówką warzywną i owczym serem.
  • Określenie kebab obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy (m.in. Iskender kebabi czy Adana kebabi)
  • W Polsce w kebabach najczęściej zamiast baraniny używana jest jednak wołowina lub kurczak (niekiedy z dodatkiem baraniny). Zwykle jest przygotowywany w formie fast food - w picie, tortilli lub bułce z różnymi sosami.

Międzynarodowa Federacja Donerów (UDOFED) dąży do ochrony tradycyjnej receptury kebabu. Gdyby Komisji Europejskiej podjęła pozytywną decyzję w tej sprawie, mogłoby to mieć wpływ na dostępność różnych wariantów tego dania popularnych w Europie, w tym w Polsce. Wersje z kurczakiem, cielęciną lub wegetariańskie mogłyby zniknąć z menu lub być sprzedawane pod inną nawą niż kebab. 


Najczęściej czytane

Turecki kebab pod ochroną

Wniosek przedstawiony Komisji Europejskiej przez Turków określa procedury tworzenia doner kebabów. Ściśle określa m.in. zasady krojenia mięsa na plasterki o grubości od 3 mm do 5 mm i marynowania go przez co najmniej dziesięć godzin w konkretnych ilościach soli, pieprzu, tymianku, posiekanej cebuli i jogurtu lub mleka.

- Ochrona prawna żywności regionalnej w Unii Europejskiej zapewniana jest przez system rozporządzeń unijnych - mówi Alan Dutkiewicz, ekspert do spraw prawa żywnościowego. - Te rozporządzenia od lat, coraz bardziej szczegółowo, regulują kwestie kwalifikacji różnych produktów i ułatwiają ich ochronę. To są tak zwane produkty z chronioną nazwą pochodzenia. Wśród nich znajduje się słynny polski oscypek - dodaje. 

 

Posłuchaj

3:12
"Polski kebab" zagrożony (Zapraszamy do Trójki)
+
Dodaj do playlisty
+


***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki
Prowadzi: Robert Grzędowski
Autor relacji: Jacek Frentzel 
Data emisji: 7.08.2024
Godziny emisji: 7.45

dm/wmkor

Polecane