Reklama

reklama

Jak zmiany w rolnictwie wpływają na klimat i środowisko oraz na to, co jemy?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jak zmiany w rolnictwie wpływają na klimat i środowisko oraz na to, co jemy?
Różne wymiary współczesnego rolnictwaFoto: Shutterstock/oticki

Jakie jest współczesne rolnictwo i jakie powinno być? Jakie są problemy gospodarki żywnościowej świata? Czy w przyszłości kwestie ekologiczne dotyczące rolnictwa będą zdominowane przez aspekty ekonomiczne i polityczne? W jakim kierunku rolnictwo będzie ewoluowało? 

  • Rolnictwo jest zależne od klimatu, ale także wpływa na klimat. Odpowiada za ok. 30 proc. emisji gazów cieplarnianych.
  • W ciągu ostatnich 10 lat powierzchnia gruntów rolnych w Polsce zmniejszyła się o blisko 200 tys. hektarów.
  • 73 proc. wszystkich użytków rolnych w Polsce stanowią zasiewy, z czego 70 proc. to uprawy zbóż. Prawie 22 proc. to użytki zielone.

Różne wymiary rolnictwa w aspektach gospodarczym i ekologicznym. W audycji "Klub Trójki" Agnieszka Obszańska rozmawiała z Ewą Sufin-Jacquemart z Fundacji Strefa Zieleni, Klaudią Kryńską z Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN oraz Agnieszką Makowską - właścicielką ekologicznego gospodarstwa rolnego. 

Rolnictwo wczoraj i dziś

Współczesne rolnictwo znacząco różni się od tego sprzed kilkudziesięciu lat. O tym, jak kiedyś wyglądała gospodarka rolna oraz jaki jest model współczesnego rolnictwa, opowiadała Ewa Sufin-Jacquemart. 

- Kiedyś, jak jeździłam do dziadków na wieś, wyglądało to inaczej niż dzisiaj. Wszystko jedliśmy "bio" i nikt tego tak nie nazywał. Po prostu dziadek nie znał czegoś takiego jak pestycydy. Na wsi były zwierzęta, rośliny, bardzo bogaty ekosystem i bardzo dużo owadów. 


Czytaj także: 


- Po drugiej wojnie światowej weszliśmy w tzw. zieloną rewolucję i industrializację rolnictwa. Łączono areały ziemi, żeby można było je zmechanizować, uprzemysłowić, stosowano coraz więcej nawozów sztucznych, żeby zwiększyć produkcję i żeby to rolnictwo było produktywne przede wszystkim. I to tak zostało, mimo że są próby odbudowywania i regenerowania tego, co taki model rolnictwa trochę zepsuł - mówi Ewa Sufin-Jacquemart. 

Zmiany w rolnictwie oraz specjalizacja gospodarstw rolnych spowodowały m.in. to, że na wsi jest coraz mniej zwierząt gospodarskich, co mocno wpływa także na produkcję roślin. 

- W wielu gospodarstwach rolnych teraz nie ma obornika, bo nie ma tam zwierząt (...). Okazuje się, że ten obornik jest dużo droższy niż nawozy sztuczne. To pokazuje, jak bardzo to rolnictwo się zmieniło. Rozerwanie tej produkcji roślinnej i chowu zwierząt sprawiło, że teraz bardzo trudno jest już mówić o takim tradycyjnym rolnictwie - dodaje Klaudia Kryńska. 



Rolnictwo a klimat 

Rolnictwo, z jednej strony, jest zależne od warunków pogodowych i zmian klimatu. Z drugiej strony, rolnictwo samo także wpływa na klimat.

- My w tej chwili jemy tyle mięsa, ile nie jedliśmy nigdy do tej pory. Mamy ogromną produkcję zwierzęcą, co powoduje dużą emisję gazów cieplarnianych i wpływa na klimat. Jednocześnie mechanizacja i to ciągłe jeżdżenie traktorem emituje również gazy cieplarniane. Więc rolnictwo ma też swoją działkę, jeśli chodzi o wpływ na klimat. Różnie się to szacuje, ale w całym systemie żywnościowym jest to ok. 30 proc. całkowitej emisji gazów cieplarnianych - mówi Ewa Sufin-Jacquemart. 


Alternatywne rolnictwo ekologiczne

Wielkoobszarowe, zmechanizowane rolnictwo jest modelem dominującym we współczesnym rolnictwie. W ostatnich latach coraz większy nacisk kładzie się jednak na rozwój rolnictwa ekologicznego. 

- Rolnik ekologiczny może używać tylko i wyłącznie nawozów i środków ochrony roślin, które są dopuszczone w rolnictwie ekologicznym, musi używać ekologicznie produkowanych nasion. Te przepisy dotyczą rolników na terenie całej Unii Europejskiej. Rolnictwo ekologiczne to także zwracanie uwagi na gospodarstwo jako jeden ekosystem. To m.in. dbałość o glebę, używanie nawozów naturalnych czy stosowanie płodozmianu - mówi właścicielka gospodarstwa ekologicznego Agnieszka Makowska.    


Posłuchaj

51:47
Jak zmiany w rolnictwie wpływają na klimat i środowisko oraz na to co jemy? (Klub Trójki)
+
Dodaj do playlisty
+

 

***

Tytuł audycji: Klub Trójki
Prowadzi: 
Agnieszka Obszańska
Gościnie: Ewa Sufin-Jacquemart (Fundacja Strefa Zieleni), Klaudia Kryńska (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN), Agnieszka Makowska (właścicielka ekologicznego gospodarstwa rolnego)
Data emisji:
 
22.05.2024
Godzina emisji: 20.05 


dm

Polecane