Znany dietetyk tłumaczy, czy świąteczne jedzenie to zagrożenie dla naszej diety
2022-12-24, 15:12 | aktualizacja 2022-12-24, 15:12
12 potraw na wigilijnym stole, obfite świąteczne śniadanie i pyszny, ale też mocno kaloryczny obiad. No i te wspaniałe ciasta i pierniki... Nie da się ukryć, że Wigilia i Boże Narodzenie to poważne wyzwanie dla naszej diety. Co więc jeść, czego unikać, radzi członek sztabu szkoleniowego reprezentacji Polski w piłce nożnej i dietetyk Pogoni Szczecin, Wojciech Zep.
- Wg dietetyków jeden dzień świątecznego obżarstwa nie powinien zepsuć tygodni wyrzeczeń
- Mając w perspektywie świąteczne dni i posiłki, warto po prostu odpowiednio zaplanować większą dawkę ruchu, aby zbilansować kalorie
Więcej jedzenia = więcej ruchu
Podczas świąt osoby będące na diecie stają przed dylematem: pozwolić sobie na więcej, bo w końcu święta są raz w roku, czy trzymać się diety, aby nie stracić efektów ciężkiej pracy?
Są dobre wieści: – W ten jeden dzień, nawet jeśli zjemy 1000 kalorii więcej, niż nasz organizm potrzebuje, to nie będzie miało specjalnych konsekwencji, dla masy ciała – mówi dietetyk reprezentacji Polski w piłce nożnej Wojciech Zep. – To, że tyjemy w święta, jest konsekwencją siedzenia i jedzenia przez więcej niż jeden dzień – wskazuje.
– Jeśli więc mamy Wigilię i kolejne dwa dni świąt, to należy wiedzieć i zaplanować, że albo trzeba się więcej poruszać, albo ominąć jakiś posiłek. Tak, aby zbilansować te kalorie w ciągu kilku dni – dodaje.
Dieta, którą lubimy
Tydzień po świętach nadchodzi nowy rok, a wraz z nim nowe, bądź nowe-stare postanowienia. Często chodzi po prostu o zapisanie się na siłownię bądź basen i/lub rozpoczęcie diety. Ale jaką wybrać?
– Trzeba postarać się wyeliminować złe nawyki ze swojej diety i zostawić w swoim jadłospisie te dobre produkty, które lubimy. Jeśli bowiem weźmiemy jadłospis z zewnątrz, coś, co w ogóle nie współgra z naszym stylem odżywiania i stylem życia, to będzie to jedynie przygoda krótkoterminowa. Nie będzie bowiem to miało przełożenia na to, co będzie się działo za trzy, cztery, sześć tygodni – ostrzega Wojciech Zep.
Przeczytaj także
- Jedzenie w pracy: tej kwestii nie można lekceważyć!
- Co zrobić, by nie marnować jedzenia w święta? Boże Narodzenie w duchu zero waste
- Kotlet z ciecierzycy zamiast schabowego
- Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Pora na święta
Prowadzi: Piotr Łodej
Autor materiału reporterskiego: Kacper Narodzonek
Data emisji: 24.12.2022
Godzina emisji: 8.23
pr