Barszcz czerwony: bardzo zdrowa potrawa wigilijna
2022-12-24, 11:12 | aktualizacja 2022-12-24, 11:12
Barszcz to tradycyjna potrawa wigilijna, choć spór z frakcją zwolenników grzybowej trwa od wieków, ale też niezwykle zdrowa zupa polecana przez lekarzy do picia przez cały rok. Jak zrobić dobry barszcz, jakie są jego zalety sprawdzała Trójkowa reporterka.
- Barszcz zaliczany jest do tradycyjnych 12. potraw wigilijnych, są jednak regiony Polski, gdzie zamiast barszczu pojawia się zupa grzybowa
- Barszcz można robić na zakwasie buraczanym lub po prostu z gotowanych buraków. Oba rodzaje tej zupy są bardzo polecane przez lekarzy
Polski superood
– Bardzo zachęcam do tego, żeby potrawy wigilijne, a przede wszystkim ten sztandarowy barszcz, pojawiał się zdecydowanie częściej, niż raz do roku – mówi dietetyk Urszula Zwierczyk. – Ja w ogóle uważam buraki za polskie superfood. A barszcz, do którego na koniec dodajemy szklankę zakwasu, może być panaceum na wiele schorzeń – wskazuje.
Barszcz jest bogatym źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Polecany jest dla osób mających anemię, ale także cukrzycę, poprawia pracę wątroby i nerek, polecany także osobom cierpiącym na nadciśnienie. Jest ponadto naturalnym probiotykiem zwiększającym odporność organizmu.
Barszcz, grzybowa, a może... siemieniotka?
Polska jest krajem zróżnicowanym kulinarnie, więc ten dylemat znany od wieków nie znajdzie rozstrzygnięcia: obie zupy pojawiają się na wigilijnym stole. Przyjmuje się, że barszcz był kiedyś domeną południowo-wschodnich i środkowo-wschodnich regionów naszego kraju, a grzybowa – centralnej Polski. Jednak przez wieki, także z powodu migracji wewnętrznych, ten podział geograficzny już się zatarł. Nie można też zapominać, że są regiony, gdzie żadna z tych zup się nie pojawia: na Śląsku podaje się siemieniotkę, czyli polewkę z ziaren konopi, a w Wielkopolsce zupę brzadową z suszonych jabłek i śliwek z kluseczkami.
Przeczytaj także
- Jedzenie w pracy: tej kwestii nie można lekceważyć!
- Co zrobić, by nie marnować jedzenia w święta? Boże Narodzenie w duchu zero waste
- Kotlet z ciecierzycy zamiast schabowego
- Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Pora na święta
Prowadzi: Piotr Łodej
Autor materiału reporterskiego: Dominika Kossakowska-Panek
Data emisji: 24.12.2022
Godzina emisji: 6.22
pr