Masło orzechowe – pyszne i uniwersalne
2020-08-19, 10:08 | aktualizacja 2020-08-19, 17:08
Masło orzechowe nie jest w Polsce tak popularne, jak choćby w USA, ale używając go, można wyczarować w kuchni niejedno fantastyczne danie.
Mało kto wie, że z masła orzechowego można wyprodukować… sztuczne diamenty. Gaja Kuroń przedstawia jednak przepis na coś nieco mniej skomplikowanego, ale za to przepysznego.
Posłuchaj
– Masło orzechowe pasuje niemalże do wszystkiego: deserów, jak naleśniki, ale i, co może być dla niektórych nowością, do jagnięciny. Warto jednak wiedzieć, że samo masło orzechowe jest bardzo proste do przygotowania. Wystarczy blender i orzechy. Nie musimy się ograniczać do orzechów ziemnych – możemy dodać np. orzechów włoskich, aromat waniliowy – opcji jest mnóstwo. Orzeszki wystarczy uprażyć lekko na patelni, tak, by odrobinę się zarumieniły. Pamiętajmy, aby nie przypalić ich, bo staną się gorzkie. Przyrumienione orzechy wrzucamy do miski i dodajemy łyżkę oleju i nasze ulubione przyprawy – w moim wypadku cynamon. Blendujemy wszystko na gładką masę i gotowe – tłumaczy Gaja Kuroń.
Tytuł audycji: Kuchnia z jajem
Prowadzą: Gaja Kuroń i Gabriela Darmetko
Data emisji: 19.08.2020
Godzina emisji: 10.19
ml/gs