Masło orzechowe – pyszne i uniwersalne

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Masło orzechowe – pyszne i uniwersalne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/pilipphoto

Masło orzechowe nie jest w Polsce tak popularne, jak choćby w USA, ale używając go, można wyczarować w kuchni niejedno fantastyczne danie.


shutterstock_kukurydza 1200.jpg
Kukurydza latem? Klasycznie!

Mało kto wie, że z masła orzechowego można wyprodukować… sztuczne diamenty. Gaja Kuroń przedstawia jednak przepis na coś nieco mniej skomplikowanego, ale za to przepysznego.


Posłuchaj

2:54
Cudowne masło orzechowe (Kuchnia z jajem/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

 

papryka nadziewana 1200.jpg
Faszerowana papryka prosto z piekarnika

– Masło orzechowe pasuje niemalże do wszystkiego: deserów, jak naleśniki, ale i, co może być dla niektórych nowością, do jagnięciny. Warto jednak wiedzieć, że samo masło orzechowe jest bardzo proste do przygotowania. Wystarczy blender i orzechy. Nie musimy się ograniczać do orzechów ziemnych – możemy dodać np. orzechów włoskich, aromat waniliowy – opcji jest mnóstwo. Orzeszki wystarczy uprażyć lekko na patelni, tak, by odrobinę się zarumieniły. Pamiętajmy, aby nie przypalić ich, bo staną się gorzkie. Przyrumienione orzechy wrzucamy do miski i dodajemy łyżkę oleju i nasze ulubione przyprawy – w moim wypadku cynamon. Blendujemy wszystko na gładką masę i gotowe – tłumaczy Gaja Kuroń. 

Masło orzechowe może być zaskakującym dodatkiem do dań z kurczaka Masło orzechowe może być zaskakującym dodatkiem do dań z kurczaka
***

Tytuł audycji: Kuchnia z jajem
Prowadzą: Gaja KurońGabriela Darmetko
Data emisji: 19.08.2020
Godzina emisji: 10.19

ml/gs

Polecane