Faszerowana papryka prosto z piekarnika
2020-07-29, 10:07 | aktualizacja 2020-08-19, 18:08
O papryce wiemy, że odkryto ją, zanim jeszcze odkryto Amerykę, a Hiszpanie i Portugalczycy nazywali ją "indiańskim pieprzem". Właśnie to warzywo było głównym bohaterem dania, które Gaja Kuroń przygotowała dla Gabrieli Darmetko w swojej "Kuchni z jajem".
Posłuchaj
Niewiele osób wie, że zielona, żółta i czerwona papryka nie różnią się od siebie wyłącznie kolorem. Są to zupełnie różne odmiany tego warzywa, z których każda smakuje inaczej. Czerwona będzie idealna do leczo, żółta – do sałatki greckiej, a zielona – do potraw z piekarnika.
Gabriela Darmetko miała apetyt na czteroskładnikowe, proste danie z papryką w roli głównej. Jest jeszcze jeden warunek – to nie może być papryka faszerowana mięsem. Gaja Kuroń nie zastanawiała się długo.
– Przekrawamy paprykę i wyjmujemy pestki. Wystarczy nafaszerować ją bryndzą, dodać kilka listków rozmarynu i polać oliwą. Wsadzamy do pieca rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i pieczemy 10 minut. Kiedy widzimy, że papryka lekko nam się "zbrązowiła", wyciągamy – wyjaśnia ekspertka. – Bryndza nie rozlewa się, a już się ochłodzi, to pięknie się trzyma i ma lekko słony aromat, co wpasuje się w smak papryki – dodaje.
10 korzyści zdrowotnych z jedzenia papryki [bell papper]/ODMŁADZANIE NA SUROWO
***
Tytuł audycji: Kuchnia z jajem
Prowadzą: Gaja Kuroń i Gabriela Darmetko
Data emisji: 29.07.2020
Godzina emisji: 10.16
kr