Ile jedzenia marnujemy? Bije po kieszeni

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Ile jedzenia marnujemy? Bije po kieszeni
Święta skłaniają do zakupów na zapas, niezależnie od ceny żywności.Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com/CC

Szacuje się, że statystyczny Polak rocznie wyrzuca do kosza około 2 tysięcy złotych! Tyle kosztuje zmarnowana przez niego żywność.

Posłuchaj

Ile jedzenia marnujemy? Bije po kieszeni (Zapraszamy do Trójki - popołudnie)
+
Dodaj do playlisty
+

- Jako konsumenci marnujemy 53 proc. całej żywności, która jest produkowana - alarmuje Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności. I dodaje, że w Polsce to około 9 mln ton rocznie.

Najczęstszym powodem jest termin przydatności do spożycia. Czy jeśli coś jest tuż po terminie, można to spożyć? W audycji podpowiadaliśmy m.in., na co zwracać uwagę przy czytaniu etykiet, żeby wiedzieć, co tak naprawdę do kiedy można zjeść. Opowiadaliśmy też, jak inteligentne lodówki pomagają oszczędzać żywność i racjonalnie nią zarządzać.

***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - popołudnie
Prowadzi: Robert Kantereit
Autorka materiału reporterskiego: Anna Rokicińska
Data emisji: 13.06.2017
Godzina emisji: 17.15

ei/jp

Polecane