Kiedy socjologia i filozofia zaglądają w talerze
2016-09-14, 11:09 | aktualizacja 2016-09-14, 13:09
- W tym gronie chyba wszyscy zgodzą się, że kuchnia to zbyt ważny temat, żeby go zostawić kucharzom - rozpoczął swoją audycję Dariusz Karłowicz.
Posłuchaj
Prowadzący "Klub Trójki" zapytał swoich gości o to, czy znając czyjś jadłospis i obyczaje kulinarne, powiedzieliby o takim człowieku coś więcej. Prof. Henryk Domański przyznał, że tematem zajmował się naukowo. - Blisko 50 proc. Polaków je zawsze w domu. Okazuje się, że najczęściej kolację, co był dla mnie zaskakujące - powiedział socjolog.
Agnieszka Kręglicka przyznała, że nie odważyłaby się na generalizowanie i wyciągnie wniosków ogólnych na podstawie obserwacji np. swoich klientów. Natomiast Paweł Bravo wskazał, że wiele ciekawych informacji o ludziach można wyciągnąć na podstawie… ich zakupów spożywczych.
Wszyscy goście byli zgodni co do tego, że na naszych oczach dokonała się rewolucja społeczna i kulinarna. Na czym ona polega? Czy rzeczywiście schabowy jest naszym tradycyjnym daniem? Jakie są ślady kuchni chłopskiej i szlacheckiej na polskich stołach? Zapraszamy do wysłuchania audycji łączącej w sobie kuchnię, historię, filozofię i socjologię.
***
Tytuł audycji: Klub Trójki
Prowadzi: Dariusz Karłowicz
Gość: Agnieszka Kręglicka - autorka książek, felietonistka i restauratorka, prof. Henryk Domański - socjolog, współautor książki "Wzory jedzenia a struktura społeczna", Paweł Bravo - publicysta "Tygodnika Powszechnego" i restaurator
Data emisji: 13.09.2016
Godzina emisji: 21.08
ei/mk