Cztery pustynie, szerszenie i owady na talerzu

Do grupy ludzi, którzy ukończyli cztery prawdopodobnie najtrudniejsze ultramaratony świata należy mniej niż 200 osób.

Cztery pustynie, szerszenie i owady na talerzu

Na trasie wyścigu „4 pustynie”

Foto: Daniel Lewczuk

Tych, którzy dokonali tego w jednym roku kalendarzowym jest raptem kilkudziesięciu. Jednym z nich jest Daniel Lewczuk - autor książki "4 pustynie".

(fot: Daniel Lewczuk) (fot: Daniel Lewczuk)

Ultramaraton liczy 1000 km, a podzielony jest na równe części między Saharę, Atacamę, Gobi oraz lodowe pustkowie Antarktydy. Rozmowa z Danielem Lewczukiem tuż po 15.00.

(fot: Daniel Lewczuk) (fot: Daniel Lewczuk)

W programie również szerszenie i człowiek, który się ich nie boi, a nawet więcej – karmi je z ręki. Tadeusz Swadzyniak od lat interesuje się szerszeniami, podgląda ich życie i fotografuje. Twierdzi, że to łagodne i spokojne owady. Tymczasem dr Jakub Urbański, biolog podróżujący głownie po Azji Wschodniej, także lubi owady, choć w nieco innym sensie. Chętnie widziałby je na talerzu. Już teraz firma, którą współtworzy w Polsce, przygotowuje się do przemysłowej produkcji owadów na pasze dla zwierząt, a w przyszłości, kto wie…

***

Do usłyszenia w audycji "Świat z lodu Drozda" we wtorek (6.09) od godz. 15.05 do 16,

Paweł Drozd