Kooperatywa, czyli taniej, zdrowiej, razem

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail

Kooperatywa spożywcza to nieformalna spółdzielni, której członkowie wspólnie kupują produkty prosto od producentów.

Korzyści wynikających z takiego działania jest wiele. Po pierwsze to możliwość zakupu produktów ekologicznych, prosto od rolnika. Jeśli tylko jest to możliwe członkowie kooperatywy, szukają gospodarstw z certyfikatem ekologicznym. Tym sposobem zyskując łatwiejszy dostęp do zdrowej, nieprzetworzonej żywności.

Jeden z prekursorów kooperatyzmu z Polsce, Edward Abramowski pisał: "Kooperatywa spożywcza (…) jest szkołą społeczną, gdzie ludzie uczą się sami radzić nad swoimi sprawami, organizować je, działać zbiorowo i solidarnie, reformować warunki swego bytu własnym umysłem i własnymi siłami, gdzie poznają w praktyce złożony mechanizm ekonomiczny i społeczny dzisiejszego życia i sposoby zarządzania nim."

Na reportaż "Kooperatywa" autorstwa Eweliny Karpacz-Oboładze zapraszamy w środę (17.12) o godz. 18.15.

Polecane