Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Świąteczne przejedzenie. Jak wejść w Nowy Rok lekkim krokiem?
2013-12-30, 13:12 | aktualizacja 2013-12-30, 13:12
W Wigilię nie myślimy o kaloriach, ciesząc się smakiem pierogów, kapusty z grzybami czy makowca. W takiej sytuacji bardzo łatwo o przejedzenie. Jak mu zapobiec i utrzymać formę na Sylwestra?
Posłuchaj
Dietetyk Urszula Kwiatek tłumaczyła w radiowej Trójce, że przy świątecznym stole nie znamy umiaru.
- Tak naprawdę siedząc przy rodzinnym stole jemy więcej niż nam się zmieści. Żołądek jest jak skarpeta, radośnie się rozciąga, ile do niego wrzucimy, tyle jest. I rzeczywiście potem jest uczucie ciężkości - wyjaśniła Kwiatek.
Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>
Dietetyk mówiła, że przed sylwestrowym szaleństwem warto zrobić sobie kurację, która przeczyści nam układ pokarmowy.
- Dobry sposobem są buraki, które mają cudowne właściwości. Zawierają błonnik, czyli bardzo ładnie przeczyszczą jelita z wszelkich złogów dając wrażenie lekkości - podkreśliła ekspert. - Poza tym potrawy mączne mają tendencję do oklejania przewodu pokarmowego i tutaj buraki pod każdą postacią bardzo dobrze się sprawdzą. Najlepsze są te ugotowane i utarte. Nie polecam natomiast soku z buraków - dodała dietetyk.
Urszula Kwiatek stwierdziła, że w Sylwestra nie poleca także picia alkoholu na pusty żołądek. - Wątroba jest tym narządem, który zajmuje się alkoholem jak już go do siebie wlejemy. Warto o nią zadbać zarówno po uczcie, jak i przed ucztą - wyjaśniła gość Trójki.
Posłuchaj całej rozmowy Grażyny Dobroń z Urszulą Kwiatek.
"Instrukcja obsługi człowieka" w Trójce od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15.
mr