Goździk – król zimowych przypraw

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Goździk – król zimowych przypraw
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Mamsizz

Zimą w kuchni dominują aromatyczne i rozgrzewające przyprawy. Jedną z najważniejszych są bez wątpienia wysuszone pąki Syzygium aromaticum, czyli czapetki pachnącej, lepiej znanej jako goździkowiec korzenny.

Posłuchaj

Jak zimą wykorzystać w kuchni goździki? (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– Goździki doskonale odnajdują się w zupach, na przykład grzybowej. Świetnie pasują też do kapusty i  co również istotne  pomogą one w jej trawieniu. Zimą, gdy nasza dieta robi się cięższa, śmiało możemy dodawać do potraw wszelkie przyprawy korzenne. Rozgrzewają one, pobudzają układ trawienny i pozwalają nam uniknąć dolegliwości żołądkowych – mówi Samar Khanafer, ekspertka kuchni bliskowschodniej.

Jakie jeszcze przyprawy możemy wykorzystać w  wydawałoby się – nietypowy sposób? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Samar Khanafer (ekspert kuchni bliskowschodniej)
Data emisji: 2.01.2020
Godzina emisji: 11.31

ml/mk

Polecane