logo
x
menu
Logo radio
Portal Polskiego Radia SA
  • Podcasty

  • zamknij
  • Українська редакція
  • KIEROWCY
  • Jedynka
    • Audycje
    • Playlista
    • Zespół
    • Konkursy
    • Ramówka
    • Częstotliwości
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Dwójka
    • Audycje
    • Koncerty
    • Playlista
    • Konkursy
    • Patronaty
    • Ramówka
    • Częstotliwości
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Trójka
    • Audycje
    • Playlista
    • Zespół
    • Częstotliwości
    • Koncerty
    • Ramówka
    • Konkursy
    • Lista Przebojów
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Czwórka
    • Audycje
    • Playlista
    • Koncerty
    • Zespół
    • Konkursy
    • Patronaty
    • Ramówka
    • Jak nas słuchać
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Polskie Radio 24
    • Felietony
    • Audycje
    • Zespół
    • Ramówka
    • Częstotliwości
    • Kontakt
    • Newsletter
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Dzieci
  • Chopin
  • Radio Poland
    • English Section
    • Беларуская Служба
    • Русская Служба
    • Українська Служба
    • Redakcja Polska
    • Deutsche Redaktion
    • Hebrew Section - archive
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
      • Kanały internetowe

      • Serwisy historyczne

      • Studio reportażu i dokumentu Polskiego radia

      • Teatr Polskiego Radia w Warszawie

      • Orkiestra Polskiego Radia w Warszawie

      • Lektury do słuchania

      • Ramówka

      • Częstotliwości

      • Sklep

      • Szkolenia

      • Akademia radiowa

  • przepisy kulinarne
Polsko-ukraińskie pierogi ruskie i ziele angielskie z Meksyku. Tajemnice nazw potraw

2022-07-29

Polsko-ukraińskie pierogi ruskie i ziele angielskie z Meksyku. Tajemnice nazw potraw

Barszcz ukraiński, ryba po grecku, karp po żydowsku, pierogi ruskie – skąd wzięły się te nazwy? Jak się okazuje, nie w każdym przypadku nawiązują one do miejsc ich faktycznego pochodzenia. Tajemnice skrywające nazwy popularnych dań i przypraw odsłoniła przed nami dr Ewelina Kwapień, językoznawczyni z Uniwersytetu Warszawskiego.

Pora na Trójkę

Barszcz ukraiński na liście UNESCO. Jak przyrządzić go zgodnie z tradycją?

2022-07-29

Barszcz ukraiński na liście UNESCO. Jak przyrządzić go zgodnie z tradycją?

Barszcz ukraiński stał się kolejną potrawą wpisaną na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Ta zupa często gości także w polskich domach, choć, jak się okazuje, przyrządzamy ją nieco inaczej, niż robi się to na Ukrainie. Nasz reporter Michał Fedusio odwiedził jedną z warszawskich restauracji specjalizujących się w ukraińskiej kuchni, by sprawdzić, jak przyrządza się tradycyjny barszcz ukraiński.

Pora na Trójkę

Akcja Big Jump. "Rzeki i morza są ważne. Zwróć na nie uwagę"

2022-07-08

Akcja Big Jump. "Rzeki i morza są ważne. Zwróć na nie uwagę"

- To akcja edukacyjna. Swój symboliczny gest na rzecz ochrony przyrody może wykonać każdy, niezależnie gdzie się znajduje - nad rzeką, jeziorem czy Bałtykiem, a nawet w domu z miską wody - mówił Przemysław Nawrocki z WWF Polska. 

Najlepszy dzień tygodnia

Przepisy, ciekawostki i dobra muzyka - tak zaczynamy piątek

2022-07-07

Przepisy, ciekawostki i dobra muzyka - tak zaczynamy piątek

W audycji m.in. zdradzimy kilka pomysłów na letnią owsiankę, sprawdzimy, czy gołębie znają się na malarstwie i zaprosimy na felieton muzyczny DJ-a Berta. 

Najlepszy dzień tygodnia

Chłodnik niejedno ma imię. Jak przyrządzić go w domu?

2022-07-01

Chłodnik niejedno ma imię. Jak przyrządzić go w domu?

Lato w pełni, a w gorące dni przyda się nieco ochłody. W upały zamiast ciepłej zupy doskonały będzie chłodnik. Sprawdzamy, jak go przyrządzić w domu.

Najlepszy dzień tygodnia

Przepisy, wydarzenia i social media - tak zaczynamy piątek

2022-06-30

Przepisy, wydarzenia i social media - tak zaczynamy piątek

W audycji m.in. zdradzimy kilka pomysłów na chłodnik, sprawdzimy co się będzie działo na Gdynia Design Days 2022 Współmorze i powiemy o Facebooku, z którego korzysta coraz mniej młodych ludzi. 

Najlepszy dzień tygodnia

Przyszłość upraw pomidorów. Czy keczup będzie mniej dostępny?

2022-06-21

Przyszłość upraw pomidorów. Czy keczup będzie mniej dostępny?

Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego kuchni, bo keczup stanowi doskonały dodatek do dań. Jak alarmują duńscy naukowcy, niebawem może stać się znacznie mniej dostępny, a to wszystko przez zmiany klimatu.

Pierwsze słyszę

z 0

0:000:00
X
Smartfon

Pobierz aplikację
Trójka Polskie Radio

Słuchaj radiowej Trójki wszędzie tam gdzie jesteś!
Sprawdź aktualną ramówkę, wysłuchaj archiwalnych audycji lub Trójkowych podcastów w ramach nowoczesnej i funkcjonalnej aplikacji.

Google PlayApp StoreAppGallery

Znajdziesz nas na:

dab+
  • Kierowcy
  • Jedynka
  • Dwójka
  • Trójka
  • Czwórka
  • Polskie Radio 24
  • Chopin
  • Radio Poland
  • RCKL
  • Dzieci
  • Redakcja katolicka
  • Redakcja ekumeniczna
  • Kanały internetowe
  • Serwisy historyczne
  • Sklep
  • Szkolenia Polskiego Radia
  • Informacyjna Agencja Radiowa
  • Częstotliwości
  • Polityka prywatności
  • Dane osobowe
  • Polskie Radio S.A.