logo
x
menu
Logo radio
Portal Polskiego Radia SA
  • Podcasty

  • zamknij
  • Polskie Radio 24
    • Felietony
    • Audycje
    • Zespół
    • Ramówka
    • Częstotliwości
    • Kontakt
    • Newsletter
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Jedynka
    • Audycje
    • Playlista
    • Zespół
    • Konkursy
    • Ramówka
    • Częstotliwości
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Dwójka
    • Audycje
    • Koncerty
    • Playlista
    • Konkursy
    • Patronaty
    • Ramówka
    • Częstotliwości
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Trójka
    • Audycje
    • Playlista
    • Zespół
    • Częstotliwości
    • Koncerty
    • Ramówka
    • Konkursy
    • Lista Przebojów
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Czwórka
    • Audycje
    • Playlista
    • Koncerty
    • Zespół
    • Konkursy
    • Patronaty
    • Ramówka
    • Jak nas słuchać
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • KIEROWCY
  • Dzieci
  • Chopin
  • Radio Poland
    • English Section
    • Беларуская Служба
    • Русская Служба
    • Українська Служба
    • Redakcja Polska
    • Deutsche Redaktion
    • Hebrew Section - archive
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Українська редакція
      • Kanały internetowe

      • Historia

      • Serwisy historyczne

      • Radiowe Centrum Kultury Ludowej

      • Studio reportażu i dokumentu Polskiego radia

      • Teatr Polskiego Radia w Warszawie

      • Orkiestra Polskiego Radia w Warszawie

      • Lektury do słuchania

      • Ramówka

      • Częstotliwości

      • Sklep

      • Szkolenia

      • Akademia radiowa

  • potrawy
Wielkanoc na Podhalu. Co znajdziemy na góralskim stole?

2023-03-28

Wielkanoc na Podhalu. Co znajdziemy na góralskim stole?

Podhale to region, który wyróżnia szczególna dbałość o tradycję, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Mieszkańcy podhalańskich miejscowości od lat kultywują liczne zwyczaje i obrzędy związane ze Świętami Wielkanocnymi. 

Społeczeństwo

Kuchnia karnawałowa po staropolsku. O potrawach, które jedzono w przeszłości

2023-02-09

Kuchnia karnawałowa po staropolsku. O potrawach, które jedzono w przeszłości

Zupa rakowa, kiszony dereń, marynowane dziki i jelenie, do tego mnóstwo przypraw z cynamonem, imbirem i szafranem - to niektóre elementy staropolskiej kuchni, które pojawiały się w przeszłości na zabawach karnawałowych. Dziś wielu z tych potraw próżno szukać na stole; inne z kolei pozostały z nami do dzisiejszych czasów, choć nieco zmieniły swoją formę.

Cztery pory roku

Świąteczne zapachy z kuchni. O tradycyjnych wigilijnych potrawach

2022-12-23

Świąteczne zapachy z kuchni. O tradycyjnych wigilijnych potrawach

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia to nie tylko sprzątanie, pakowanie prezentów i ubieranie choinki. To również potrawy, które wtedy gotujemy. A jest ich wiele: ciasta, kutia, dania z kapustą, ryby, pierogi... O tradycyjnych świątecznych daniach opowiedzieliśmy w "Jedynce Dzieciom".

Jedynka Dzieciom

Karp znacząco drożeje. Przetwórnie licytują ceny, klienci kupują od producentów

2022-12-21

Karp znacząco drożeje. Przetwórnie licytują ceny, klienci kupują od producentów

Konsumenci coraz częściej kupują karpie bezpośrednio od producenta, gdzie jest trochę taniej. Nowym zjawiskiem jest też sprzedaż przez internet - część gospodarstw rybackich ma już małe przetwórnie i prowadzi sprzedaż wysyłkową. Cykl hodowlany karpia wynosi 3 lata, co oznacza, że dopiero w trzecim roku nabiera on wartości handlowej.

Informacje

Carpaccio - smak nie tylko wołowiny

2022-11-13

Carpaccio - smak nie tylko wołowiny

Carpaccio, to pochodzące z Włoch danie, jest popularne na całym świecie. U nas traktowane jako przekąska, we włoskiej kuchni pełni również inną rolę. Sprawdzamy jaką i podpowiadamy, jak przygotować je w domu.   

Nie na-żarty

Wielkanoc na Podhalu. Dbałość o tradycje z pokolenia na pokolenie

2022-04-16

Wielkanoc na Podhalu. Dbałość o tradycje z pokolenia na pokolenie

Podhale to region, który wyróżnia szczególna dbałość o tradycję, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kościelnym obrzędom towarzyszą tu często regionalne stroje, śpiewy i muzyka. Mieszkańcy podhalańskich miejscowości od lat kultywują liczne zwyczaje i obrzędy związane ze Świętami Wielkanocnymi. 

Wolna sobota z Jedynką

Prawosławna Wigilia. Kutia, prosfora i dziad

2022-01-06

Prawosławna Wigilia. Kutia, prosfora i dziad

13 dni po Wigilii katolickiej i ewangelickiej ten dzień nadchodzi w Kościele prawosławnym. Kolacja wigilijna rozpoczyna się od jedzenia kutii. To gotowany pęczak lub pszenica z makiem i miodem. - Jest nieodłącznym atrybutem Wigilii - objaśnia Doroteusz Fionik, etnograf.

Cztery pory roku

z 0

0:000:00
X
Smartfon

Pobierz aplikację
Trójka Polskie Radio

Słuchaj radiowej Trójki wszędzie tam gdzie jesteś!
Sprawdź aktualną ramówkę, wysłuchaj archiwalnych audycji lub Trójkowych podcastów w ramach nowoczesnej i funkcjonalnej aplikacji.

Google PlayApp StoreAppGallery

Znajdziesz nas na:

dab+
  • Kierowcy
  • Jedynka
  • Dwójka
  • Trójka
  • Czwórka
  • Polskie Radio 24
  • Chopin
  • Radio Poland
  • RCKL
  • Dzieci
  • Redakcja katolicka
  • Redakcja ekumeniczna
  • Kanały internetowe
  • Serwisy historyczne
  • Sklep
  • Szkolenia Polskiego Radia
  • Informacyjna Agencja Radiowa
  • Częstotliwości
  • Polityka prywatności
  • Dane osobowe
  • Polskie Radio S.A.