logo
x
menu
Logo radio
Portal Polskiego Radia SA
  • Podcasty

  • zamknij
  • Polskie Radio 24
    • Felietony
    • Audycje
    • Zespół
    • Ramówka
    • Częstotliwości
    • Kontakt
    • Newsletter
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Jedynka
    • Audycje
    • Playlista
    • Zespół
    • Konkursy
    • Ramówka
    • Częstotliwości
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Dwójka
    • Audycje
    • Koncerty
    • Playlista
    • Konkursy
    • Patronaty
    • Ramówka
    • Częstotliwości
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Trójka
    • Audycje
    • Playlista
    • Zespół
    • Częstotliwości
    • Koncerty
    • Ramówka
    • Konkursy
    • Lista Przebojów
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Czwórka
    • Audycje
    • Playlista
    • Koncerty
    • Zespół
    • Konkursy
    • Patronaty
    • Ramówka
    • Jak nas słuchać
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • KIEROWCY
  • Dzieci
  • Chopin
  • Radio Poland
    • English Section
    • Беларуская Служба
    • Русская Служба
    • Українська Служба
    • Redakcja Polska
    • Deutsche Redaktion
    • Hebrew Section - archive
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Українська редакція
      • Kanały internetowe

      • Historia

      • Serwisy historyczne

      • Radiowe Centrum Kultury Ludowej

      • Studio reportażu i dokumentu Polskiego radia

      • Teatr Polskiego Radia w Warszawie

      • Orkiestra Polskiego Radia w Warszawie

      • Lektury do słuchania

      • Ramówka

      • Częstotliwości

      • Sklep

      • Szkolenia

      • Akademia radiowa

  • kulinaria
Zabawa karnawałowa według staropolskich zwyczajów

2023-02-07

Zabawa karnawałowa według staropolskich zwyczajów

Zupa rakowa, kiszony dereń, marynowane dziki i jelenie, do tego mnóstwo przypraw z cynamonem, imbirem i szafranem - to niektóre elementy staropolskiej kuchni, które pojawiały się w przeszłości na zabawach karnawałowych. Jakie inne zwyczaje towarzyszyły ówczesnym zabawom? 

Cztery pory roku

Kaiserschmarrn - cesarski bałagan. Czy jadła go cesarzowa Sisi?

2023-02-05

Kaiserschmarrn - cesarski bałagan. Czy jadła go cesarzowa Sisi?

Kaiserschmarrn, zwany inaczej "omletem cesarskim", to tradycyjne danie pochodzące z Austrii. Bez problemu zrobimy je w domu. Ważne, by na talerzu nie zabrakło bałaganu.

Nie na-żarty

Roślinna uczta - idealna dieta na czasy inflacji

2023-01-30

Roślinna uczta - idealna dieta na czasy inflacji

Frytki z bakłażana, zupa szparagowo-ciecierzycowa, a na deser tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami. Przyrządzenie takich dań we własnej kuchni proponuje Magdalena Gembacka. Rozprawia się też z mitem, że wege-kuchnia jest droga. 

Pierwsze słyszę

Dania ze stoku. Jak przygotować bryndzowe haluszki?

2023-01-29

Dania ze stoku. Jak przygotować bryndzowe haluszki?

Bryndza to najpopularniejszy składnik słowackiej kuchni. Z sera owczego robi się m.in. narodowe danie Słowaków - bryndzové halušky, czyli bryndzowe haluszki.

Nie na-żarty

Bryndzowe haluszki. Jak przyrządzić słowacki przysmak?

2023-01-27

Bryndzowe haluszki. Jak przyrządzić słowacki przysmak?

Bryndzowe haluszki to pochodzące ze Słowacji danie, będące połączeniem niewielkich klusek z mąki i ziemniaków, owczego sera, smażonego boczku, skwarków oraz słoniny. 

Polecamy

Jak przygotować pyszny placek po zbójnicku?

2023-01-22

Jak przygotować pyszny placek po zbójnicku?

- To gorące, chrupiące, tradycyjne danie kuchni góralskiej, którego można spróbować w niemal każdej tamtejszej karczmie. Przygotowuje się go ze zmielonych i usmażonych ziemniaków i mięsnego gulaszu - mówiła blogerka Anna Kamińska.

Nie na-żarty

Utopence - z czeskiej kuchni na karnawałowy stół

2023-01-15

Utopence - z czeskiej kuchni na karnawałowy stół

Utopence - w języku polskim "topielce" - to serdelkowate parówki zatopione w occie z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Idealnie sprawdzą się na domówkach, ale niekoniecznie na Instagramie. 

Nie na-żarty

z 0

0:000:00
X
Smartfon

Pobierz aplikację
Trójka Polskie Radio

Słuchaj radiowej Trójki wszędzie tam gdzie jesteś!
Sprawdź aktualną ramówkę, wysłuchaj archiwalnych audycji lub Trójkowych podcastów w ramach nowoczesnej i funkcjonalnej aplikacji.

Google PlayApp StoreAppGallery

Znajdziesz nas na:

dab+
  • Kierowcy
  • Jedynka
  • Dwójka
  • Trójka
  • Czwórka
  • Polskie Radio 24
  • Chopin
  • Radio Poland
  • RCKL
  • Dzieci
  • Redakcja katolicka
  • Redakcja ekumeniczna
  • Kanały internetowe
  • Serwisy historyczne
  • Sklep
  • Szkolenia Polskiego Radia
  • Informacyjna Agencja Radiowa
  • Częstotliwości
  • Polityka prywatności
  • Dane osobowe
  • Polskie Radio S.A.