logo
x
menu
Logo radio
Portal Polskiego Radia SA
  • Podcasty

  • zamknij
  • Polskie Radio 24
    • Felietony
    • Audycje
    • Zespół
    • Ramówka
    • Częstotliwości
    • Kontakt
    • Newsletter
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Jedynka
    • Audycje
    • Playlista
    • Zespół
    • Konkursy
    • Ramówka
    • Częstotliwości
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Dwójka
    • Audycje
    • Koncerty
    • Playlista
    • Konkursy
    • Patronaty
    • Ramówka
    • Częstotliwości
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Trójka
    • Audycje
    • Playlista
    • Zespół
    • Częstotliwości
    • Koncerty
    • Ramówka
    • Konkursy
    • Lista Przebojów
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Czwórka
    • Audycje
    • Playlista
    • Koncerty
    • Zespół
    • Konkursy
    • Patronaty
    • Ramówka
    • Jak nas słuchać
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • KIEROWCY
  • Dzieci
  • Chopin
  • Radio Poland
    • English Section
    • Беларуская Служба
    • Русская Служба
    • Українська Служба
    • Redakcja Polska
    • Deutsche Redaktion
    • Hebrew Section - archive
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Українська редакція
      • Kanały internetowe

      • Historia

      • Serwisy historyczne

      • Radiowe Centrum Kultury Ludowej

      • Studio reportażu i dokumentu Polskiego radia

      • Teatr Polskiego Radia w Warszawie

      • Orkiestra Polskiego Radia w Warszawie

      • Lektury do słuchania

      • Ramówka

      • Częstotliwości

      • Sklep

      • Szkolenia

      • Akademia radiowa

  • kuchnia polska
Stół i smak w literaturze

2022-12-31

Stół i smak w literaturze

"Bez zastanowienia kuchnia obumiera, staje się nieprawdziwa" - stwierdza Wojciech Nowicki w książce "Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce".

Strefa literatury

Beata Rybotycka: słucham bardzo dużo polskich kolęd

2022-12-25

Beata Rybotycka: słucham bardzo dużo polskich kolęd

- W tym świątecznym czasie słucham bardzo dużo kolęd, różnego wydania, a zwłaszcza polskich kolęd. Często mi się zdarza, że kupuje płyty kolędowe, które mnie ciekawą - mówi na antenie Programu 1 Polskiego Radia aktorka filmowa i teatralna Beata Rybotycka. 

Audycje specjalne

Dania wigilijne w dawnej Polsce. Karp, barszcz i... ślimaki

2022-12-20

Dania wigilijne w dawnej Polsce. Karp, barszcz i... ślimaki

Dawniej o wigilijnej wieczerzy myślano już jesienią, na wsiach przygotowywano przetwory, a na potrzeby królewskiego dworu odbywały się prawdziwe rybne żniwa. Choć zatraciliśmy wiele z różnorodności potraw dawnej Wigilii, to nadal pozostaje ona żywym świadectwem polskiej historii kulinarnej. Przekonuje o tym badacz i popularyzator dziejów kuchni polskiej, prof. Jarosław Dumanowski.

Strona główna

Lokalnie i naturalnie: poznajcie lokalną kuchnię Aglomeracji Wałbrzyskiej

2022-10-28

Lokalnie i naturalnie: poznajcie lokalną kuchnię Aglomeracji Wałbrzyskiej

Już po raz kolejny Lokalna Organizacja Turystyczna Aglomeracji Wałbrzyskiej zorganizowała Festiwal Smaków Aglomeracji Wałbrzyskiej. Przez miesiąc w 15. miejscach można będzie spróbować potraw, których korzenie sięgają głęboko w historię, ale przede wszystkim są związane z regionem.

Zapraszamy na weekend

Kuchnia bez banałów. Polskie tradycje kulinarne

2022-10-02

Kuchnia bez banałów. Polskie tradycje kulinarne

Kiedy mówimy o polskiej kuchni, wymieniamy zaledwie kilka flagowych dań i wyczerpujemy temat. Tymczasem tradycja kulinariów naszego kraju sięga znacznie dalej. Jakie potrawy jadano dawniej? Czego nie wiemy o historii polskich dań? 

Leniwe przedpołudnie

Przepisy polskie i ukraińskie

2022-09-25

Przepisy polskie i ukraińskie

Tym razem prowadzący program Łukasz Modelski oraz jego goście opowiedzieli o podobieństwach i różnicach w przepisach kuchni polskiej i ukraińskiej.

Droga przez mąkę

O pierogach, kluskach i rodzimej tradycji. Nowa książka Zuzanny Zak

2022-09-09

O pierogach, kluskach i rodzimej tradycji. Nowa książka Zuzanny Zak

Z fascynacji polską kuchnią, dawnymi  przepisami, ale również naszą historią, kulturą oraz tradycją zrodził się pomysł pisania książek kulinarnych - opowiadała Polskiemu Radiu dla Zagranicy Zuzanna Zak, Polka z Londynu. 

Spotkania z Polonią

z 0

0:000:00
X
Smartfon

Pobierz aplikację
Trójka Polskie Radio

Słuchaj radiowej Trójki wszędzie tam gdzie jesteś!
Sprawdź aktualną ramówkę, wysłuchaj archiwalnych audycji lub Trójkowych podcastów w ramach nowoczesnej i funkcjonalnej aplikacji.

Google PlayApp StoreAppGallery

Znajdziesz nas na:

dab+
  • Kierowcy
  • Jedynka
  • Dwójka
  • Trójka
  • Czwórka
  • Polskie Radio 24
  • Chopin
  • Radio Poland
  • RCKL
  • Dzieci
  • Redakcja katolicka
  • Redakcja ekumeniczna
  • Kanały internetowe
  • Serwisy historyczne
  • Sklep
  • Szkolenia Polskiego Radia
  • Informacyjna Agencja Radiowa
  • Częstotliwości
  • Polityka prywatności
  • Dane osobowe
  • Polskie Radio S.A.