ABC wina: wszystko co chcecie wiedzieć o winie, a boicie się zapytać

- Mosel Riesling to wino pełne świeżości, wysokiej kwasowości, ale równocześnie posiadające cukier resztkowy, który nadaje słodycz, więc posmakuje początkującym smakoszom. To wino niezwykle uniwersalne, jeżeli chodzi o połączenia kulinarne i można je śmiało zaserwować do kotleta schabowego - mówi w "Do południa" Jerzy Kruk, sommelier z 4Senses.tv.

ABC wina: wszystko co chcecie wiedzieć o winie, a boicie się zapytać

Foto: Glowimages/Flickr

ABC wina: wystarczy pięć kieliszków, by zdegustować wszystkie wina świata (Do południa/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Już za tydzień do sklepów na całym świecie trafią butelki tegorocznego Beaujolais Nouveau. Znawców czeka więc kolejne święto wina. Początkujący smakosze, gdy na kolację z przyjaciółmi mają wybrać butelkę tego trunku, często gubią się pośród tysięcy butelek. O to jak wybrać idealne wino i nie dać się nabić w butelkę zapytaliśmy znanego sommeliera.
Pomiędzy winem wysokiej i średniej klasy istnieje wiele istotnych różnic. Przy wyborze tego idealnego cena wcale nie jest najważniejsza! Jak zauważa Jerzy Kruk, sommelier z 4Senses.tv, od niektórych smaków, szczególnie goryczy wyczuwalnej w wielu cenionych gatunkach, może nam zwyczajnie wykręcić usta. Jak więc uniknąć tak nieprzyjemnej sytuacji. – To co jest trudne do zaakceptowania w winie to kwasowość i tanina – podkreśla Kruk. – Początkujący adepci powinni szukać win, które mają delikatniejszą kwasowość i delikatniejsze taniny – mówi  ekspert i dodaje, że odpowiednich szczepów należy szukać w krajach, gdzie jest bardzo słonecznie.
Zdaniem eksperta estetyka etykietki na butelce nie ma wielkiego znaczenia. Natomiast sposób zamknięcia wina w szklanym opakowaniu już tak. – Zawsze lepszym wyborem jest zakrętka - uważa Jerzy Kruk. – Mimo, że romantyzmu w tym brak, nakrętka na butelce zdecydowanie lepiej wróży niż tradycyjny korek – przekonuje sommelier i wyjaśnia, że wino zamknięte w zakorkowanych butelkach jest narażone na atak bakterii rozwijającej się na korku, który zaczyna nieprzyjemnie pachnieć, a ta nuta zostaje automatycznie przekazana do wina.

Więcej tajemnic o winie znajdą Państwo w nagraniu audycji "Do południa”, którą prowadził Paweł Drozd. Zapraszamy do słuchania!

Na audycję "Do południa" zapraszamy od poniedziałku do czwartku od godz. 9.00 do 12.00.

(ah)

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.