Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Pora na pomidora!
2012-07-18, 14:07 | aktualizacja 2012-07-18, 15:07
Pod takim hasłem startuje wakacyjna impreza plenerowa, organizowana przez Federację Producentów Rolnych. To odpowiedź na alarmujące wyniki badań, które mówią, że zjadamy o 10 kg owoców i 5 kg warzyw mniej niż 10 lat temu.
Posłuchaj
- Aby wyglądać świeżo, trzeba inaczej jeść. To, co jemy zmienia nie tylko nasze ciało, nasz wygląd, ale również sposób myślenia, zachowania, chodzenia, wszystko - podkreśla Grażyna Dobroń. A pomidory zwane "owocami miłości" zawierają dużo witamin, minerałów i są wykorzystywane w dietach przeciwko otyłości, cukrzycy, w chorobach nerek i chorobach serca.
Amerykanie dawno wymyślili, że szklanka soku pomidorowego zapewnia młodość, urodę i zdrowie. Psychiatrzy do tego dodali, że pomidory działają kojąco, uspakajają nerwy, a kosmetolodzy odkryli, że kremy pomidorowe są niezwykłe, działają regenerująco na skórę.
- W naszym społeczeństwie są utarte pewne schematy, np. witamina C od razu nam się kojarzy z cytryną, a to truskawka zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Szpinak jest bogaty w żelazo, a czosnek pomaga w leczeniu cukrzycy - wylicza Agnieszka Falba z Federacji Producentów Rolnych.
Ekspert zwraca uwagę, że zdrowe jedzenie wymaga czasu, a osoby żyjące w biegu często preferują fastfoody, zapominając jak ważnym elementem diety są warzywa i owoce. - Myślimy, żeby w naszych kampaniach kierować informacje do dzieci, żeby to dzieci przenosiły te wiadomości do domu i zmieniały nawyki żywieniowe rodziny - mówi gość Grażyny Dobroń.
Happeningi w ramach akcji "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" zaplanowano podczas imprez plenerowych trasy koncertowej Lata z Radiem w:
Stegnie - 21 lipca
Wałczu - 4 sierpnia
Słupsku - 11 sierpnia
Zamościu - 19 sierpnia
Jeleniej Górze - 26 sierpnia
Audycji "Instrukcja obsługi człowieka" można słuchać od poniedziałku do czwartku o godz. 10.45.
(ed)