Warzywa zadbają o wątrobę i nerki
Urszula Kwiatek (dietetyk): Póki jest ciepło, można jeść dokładnie umyte zielone sałaty, które są pełne witamin z grupy B i jednocześnie wątroba je uwielbia.
Foto: fot.adactio/Flickr
Urszula Kwiatek, dietetyk, radzi, by sałatki przyprawiać koperkiem, świeżą natką pietruszki. - Jeżeli jemy je wieczorem, to na bazie oleju, jeżeli rano mogą być na bazie kwaśnej śmietany (tylko prawdziwej!). Śmietana jest bardzo dobra, bo pilnuje mikroflory bakteryjnej w jelicie, dzięki czemu działa dobrze na cerę - mówi gość Trójki.
Podczas zimnych dni powinniśmy sięgnąć po kiszonki. - Kiszona kapusta jest podstawowym źródłem witaminy C, wątroba ją uwielbia - mówi dietetyk. Jeżeli ktoś nie lubi kapusty kiszonej, to drugim warzywem, który będzie ratował mu wątrobę, kiedy jest zimno, są buraki. - Można wypić barszcz w kubeczku, zrobić jarzynkę z buraków, zrobić surówkę z burakami - radzi Urszula Kwiatek. Proponuje też, by używać w kuchni tymianku, który jest przyprawą doskonale wpływającą na drogi żółciowe i przy okazji ma działania odchudzające.
Natomiast podstawowe warzywa nerkowe to korzeń pietruszki i seler. - Dlatego zupy są takie zdrowe, natomiast dodatkowe produkty spożywcze, które wzmacniają nerki to fasola i soczewica, grzyby i ryby - mówi gość Grażyny Dobroń.
Audycji "Instrukcja obsługi człowieka" można słuchać od poniedziałku do czwartku o godz. 10.45.
(pg)