Co jeść po urodzeniu dziecka? Specjaliści zalecają rosół!

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Co jeść po urodzeniu dziecka? Specjaliści zalecają rosół!
Foto: sxc.hu

Dietetyk Urszula Kwiatek zaleca także unikanie warzyw strączkowych, kawy i herbaty. W zamian proponuje buraczki, seler czy ziele krwawnika.

Posłuchaj

"Instrukcja obsługi człowieka", 30 sierpnia
+
Dodaj do playlisty
+

- W dawnych czasach kobiety w połogu dostawały specjalnie przyrządzony rosół, który gotowany był na bazie marchwi, korzenia pietruszki, selera i kurczaka z chrząstkami. Składniki gotowano długo, dzięki czemu powstawała bardzo kleista, sycąca i co najważniejsze odżywcza zupa - mówi dietetyk Urszula Kwiatek. Dodaje, że dziś o tych dobrych, sprawdzonych przepisach i tradycjach niewiele mam pamięta.

Gość "Instrukcji obsługi człowieka" zauważa, że wiele kobiet po urodzenia dziecka skarży się na wypadające włosy, łamiące się paznokcie, czy zaburzenia nastroju. Przyczyną tego jest zazwyczaj złe odżywianie.

Dietetyk doradza, by zwłaszcza kobiety karmiące piersią, zadbały o swoją dietę. Zaleca unikanie warzyw strączkowych, które powodują wzdęcia. Doradza natomiast jedzenie warzyw, które wzmacniają wątrobę i nerki, czyli narządy, które dbają o oczyszczanie organizmu z toksyn, mają wpływ na cerę, kondycję włosów i paznokci.

Działanie nerek poprawia seler i korzeń pietruszki, a kondycję wątroby buraczki, skrzyp, fiołek trójbarwny i ziele krwawnika.

Urszula Kwiatek odradza też picie kawy i herbaty.

Audycji "Instrukcja obsługi człowieka" można słuchać od poniedziałku do czwartku o godzinie 10.45

(mz)

Polecane