Co my jemy? Przemysł spożywczy i kultura "foodporn"

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Co my jemy? Przemysł spożywczy i kultura "foodporn"
Dobra fotografia dań może pobudzić nasze kubki smakoweFoto: RB_Media/Shutterstock.com

Food porn, modne diety, niskokaloryczne, wysokokaloryczne, keto, paleo, post i karnawał. Do czego pcha nas kulinarna moda, co na to nasze sumienie i jak to się ma do wiedzy naukowej oraz pseudo-nauki dotyczącej wymarzonych diet i optymalnych sposobów żywienia?

Kultura jedzenia, co i dlaczego jemy oraz co wpływa na nasze kulinarne wybory, tym zajęliśmy się w czwartkowej audycji "Klub Trójki".


Posłuchaj

50:27
Co my jemy? Przemysł spożywczy i kultura "foodporn" (Klub Trójki)
+
Dodaj do playlisty
+

 


Gośćmi Pauliny Wilk byli:

Elżbieta Lange, psychoterapeutka specjalizującą się w nurcie Gestalt, autorka książek, współzałożycielka Fundacji "Kobiety bez diety". 

Łukasz Modelski, historyk sztuki i kultury średniowiecza, dziennikarz, znawca historii kuchni, autor radiowej audycji literacko-kulinarnej "Droga przez mąkę" i książek takich jak "Dzieje się je. Mała historia kuchni", "Kuchnia na plebanii". 

Anna Brzostowska, z zawodu i wykształcenia - tłumaczka i nauczycielka języka angielskiego, z zamiłowania - entuzjastka szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Wykorzystując wiedzę z zakresu dietetyki, epigenetyki i biohackingu tłumaczyła między innymi książkę "Ultraprzetworzeni ludzie. Dlaczego wszyscy jemy rzeczy, które nie są jedzeniem... i czemu nie możemy przestać?". 


Przeczytaj także 


***

Tytuł audycji: Klub Trójki
Prowadzi: Paulina Wilk
Goście: Elżbieta Lange (psychoterapeutka), Łukasz Modelski (historyk sztuki i kultury średniowiecza), oraz Anna Brzostowska (propagatorka zdrowego stylu życia) 
Data emisji: 9.01.2025
Godzina emisji: 20.08

dm

Polecane