Ultradźwiękowa metoda produkcji liofilizowanej żywności
2024-12-16, 13:12 | aktualizacja 2024-12-16, 14:12
Frytki z mango, chipsy truskawkowe lub batoniki jabłkowe - liofilizowane produkty coraz częściej goszczą na naszych stołach. Żywność liofilizowana jest smaczna i zdrowa, bo specjalny sposób jej konserwowania zachowuje wiele wartości odżywczych. Audycja powstała we współpracy z Siecią Badawczą Łukasiewicz - nauka dla biznesu, nauka dla społeczeństwa.
Liofilizowane produkty już nikogo nie dziwią i coraz częściej znajdują się w naszej diecie. Jednak wciąż proces produkcji żywności liofilizowanej, czyli konserwowanej metodą suszenia po zamrożeniu z zastosowaniem obniżonego ciśnienia, jest kosztowny i długotrwały.
Posłuchaj
Ultradźwięki pomocne w produkcji liofilizowanej żywności
Na pomoc przychodzi pomysł naukowców z Łukasiewicz - Instytutu Tele i Radiotechnicznego. Czy ultradźwięki będą receptą na wyprodukowanie tańszej i wciąż smacznej żywności?
Przeczytaj także
- Archeologia lotnicza, czyli w jaki sposób z powietrza można odkrywać przeszłość
- Pojazdy autonomiczne - marzenia przekształcone w rzeczywistość
- Woda pozyskiwana z mgły? Tak robią w Peru i... w Polsce
- Chcemy poddawać warzywa i owoce przeznaczone do liofilizacja, takiej obróbce wstępnej, aby wydobyć z nich nadmiar wody - mówi Dariusz Kapelski z Sieci Badawczej Łukasiewicz - Instytutu Tele i Radiotechnicznego. - Ma to sprawić, że cały proces liofilizacji będzie łatwiejszy. Pulpę owocową lub warzywną poddajemy obróbce termicznej, próżniowej i... ultradźwiękowej - dodaje.
- Nasza metoda polega na ultradźwiękowym rozbiciu błony komórkowej, w celu wydobycia wody z wnętrza komórek - dodaje Marcin Kiełbasiński z Sieci Badawczej Łukasiewicz - Instytutu Tele i Radiotechnicznego. - Dzięki temu, cały proces liofilizacji będzie zachodził szybciej i będzie bardziej energooszczędny - tłumaczy.
Audycja powstała we współpracy z Siecią Badawczą Łukasiewicz - nauka dla biznesu, nauka dla społeczeństwa.
***
Tytuł audycji: Piknik Naukowy
Prowadzi: Monika Suszek
Data emisji: 16.12.2024
Godzina emisji: 10.30
dm