Kapusta w odwrocie. Czy gołąbki, łazanki i bigos niedługo znikną z naszej diety?
2024-06-29, 12:06 | aktualizacja 2024-06-29, 23:06
Zmiany klimatyczne związane z ociepleniem klimatu i długotrwałymi suszami sprawiają, że niektóre warzywa są powoli eliminowane z naszej tradycyjnej diety. Ich produkcja staje się nieopłacalna. Czy to oznacza, że na przykład kapusta zniknie już niedługo z naszych stołów?
- Ocieplenie klimatu sprawia, że produkcja niektórych warzyw staje się mało opłacalna. Tak dzieje się m.in. w przypadku bardzo popularnej przez lata... kapusty.
- Kilkanaście lat temu każdy Polak zjadał 12-13 kg kapusty tocznie. Obecnie jest to niecałe pół kilograma.
- Ilość wody przypadająca w ciągu roku na jednego Europejczyka to ok. 4500 metrów sześciennych. W Polsce jest to zaledwie 1600 metrów sześciennych, a w czasie suszy nawet 40 procent mniej.
Kilkanaście lat temu kapusta była jednym z popularniejszych warzyw w Polsce. Polska przez lata była największym producentem kapusty białej w Unii Europejskiej, jednak uprawia się jej w naszym kraju z roku na rok coraz mniej. Produkcja tego warzywa spadła w ciągu ostatnich kilkunastu lat o połowę.
Czy gołąbki, łazanki i bigos niedługo znikną z naszej diety?
Na spadek produkcji kapusty w naszym kraju wpływają nie tylko zmiany upodobań kulinarnych Polaków, ale przede wszystkim długotrwałe susze, wynikające ze zmian klimatu. Z uwagi na dużą masę nadziemną i stosunkowo płytki system korzeniowy, ta roślina ma duże wymagania wodne. Czy więc z naszej diety już niedługo znikną: gołąbki, bigos, łazanki, kapuśniak czy kwaśnica?
Posłuchaj
- Przeciętne spożycie kapusty w gospodarstwach domowych w Polsce wynosiło w 2023 roku 0,37 kg na jedną osobę miesięcznie - mówi Piotr Łysoń z GUS. - Trzeba zwrócić uwagę na to, że oferta w sklepach jest z pewnością obecnie bardziej urozmaicona niż kiedyś. Jednak niekoniecznie musi ona być zdrowsza - dodaje.
Warzywa kapustne to jednak ważny składnik naszej diety i zmniejszenie ich spożycia może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu.
- Bardzo ważne, aby kapustę włączać do naszej diety - mówi dr Katarzyna Wolnicka, dietetyczka. - Warzywa kapustne są bardzo bogate w różnego rodzaju witaminy, są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny. Są też źródłem składników mineralnych i mają dużo błonnika pokarmowego. To ważne dla naszych jelit, a ich zdrowie wpływa na stan naszego zdrowia - dodaje.
Czytaj także:
- "Składniki szerokiego uśmiechu" w zdrowej diecie. Co jeść, by być szczupłym i szczęśliwym?
- Bigos: czy istnieje przepis idealny? Odkrywamy tajemnice naszej narodowej potrawy!
- Susza w ogrodzie. Jak dbać o zieleń bez marnowania wody?
Czy Polsce w najbliższych latach grozi susza?
Wzrost temperatury, jaki odnotowujemy w ostatnich latach, sprawia, że zwiększa się parowanie. Przy tej samej ilości opadów musimy liczyć się z tym, że na niektórych obszarach będzie się robić bardziej sucho.
- Polska przesycha w bardzo dynamiczny sposób - mówi prof. Bogdan Chojnicki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. - Wraz ze wzrostem temperatury trzeba się liczyć z tym, że wody w glebie będzie coraz mniej. Potrzeba wodna roślin jest ściśle określona i kiedy tej wody jest mniej, może się to przełożyć na m.in. na produkcję żywnościową. Trzeba się zastanowić nad tym, w jaki sposób magazynować wodę. Musimy zbudować taki krajobraz, który jest odporniejszy na coraz wyższe temperatury. To jest plan, który trzeba realizować w sposób ciągły i przez wiele lat. Tę wodę po prostu trzeba zatrzymywać w środowisku - dodaje.
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki
Prowadzi: Michał Matus
Autor materiału: Jacek Frentzel
Gość: Bogdan Chojnicki (prof. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu)
Data emisji: 29.06.2024
Godziny emisji: 6.43, 7.16
dm/wmkor