Z wizytą w Wenecji Północy. Trójka odwiedziła Bydgoszcz [POSŁUCHAJ]
2024-03-23, 15:03 | aktualizacja 2024-03-23, 17:03
Bydgoszcz znana jest jako Wenecja Północy, z racji licznych kanałów i dopływów Brdy. Dlatego też woda zajmowała wiele miejsca w specjalnym wydaniu audycji "Trzymaj z Trójką", nadawanym ze stolicy województwa kujawsko-pomorskiego.
Wycieczkę po Bydgoszczy rozpoczęliśmy od jedynej takiej w Polsce, holowanej Barki Lemara. O Szlaku Wody, Przemysłu i Rzemiosła TeH2O z opowiedzieli kapitan Jerzy Rac oraz opiekun barki Adam Gajewski.
Posłuchaj
Chwilę potem odwiedziliśmy najciekawsze muzeum w naszym kraju wg rankingu "National Geographic", czyli Muzeum Mydła i Historii Brudu. O historii środków czystości w Bydgoszczy (to tu produkowana była Pollena 2000!) opowiadała Kamila Załęska, specjalistka ds. marketingu muzeum.
Posłuchaj
W Bydgoszczy znajduje się jeden z największych cudów techniki na ziemiach polskich – obchodzący w tym roku 250-lecie Kanał Bydgoski, łączący Brdę i Wisłę z Odrą. Muzeum Kanału Bydgoskiego zwiedziliśmy wraz z jego kustoszem Tomaszem Izajaszem.
Posłuchaj
Posłuchaj
Po pierwszym w Polsce Muzeum Wodociągów, znajdującym się w bydgoskim Lesie Gdańskim, oprowadził nas dr Adam Kosecki.
Posłuchaj
Zwiedziliśmy wyremontowane w ostatnich latach Młyny Rothera na Wyspie Młyńskiej. Dziś znajduje się tam centrum edukacji, a na dachu – taras widokowy. W roli przewodników wystąpili Anna Czarnecka i Jakub Jodłowski.
Posłuchaj
Posłuchaj
Apteka pod Łabędziem to jedna z najstarszych aptek w Bydgoszczy. Dziś jest w niej muzeum, w którym każdy może zrobić swoją... wodę toaletową. O szczegółach opowiedział Dariusz Okoński.
Posłuchaj
Exploseum to unikatowa atrakcja turystyczna, czyli zlokalizowana w lesie dawna niemiecka fabryka nitrogliceryny, w której produkowane było blisko 40 proc. uzbrojenia III Rzeszy. Oprowadzał nas po niej kustosz i kierownik działu historii techniki Łukasz Stachowiak.
Posłuchaj
Posłuchaj
Lokalnym przysmakiem w Bydgoszczy jest... chleb z ziemniakami, produkowany z wykorzystaniem płatków ziemniaczanych. Jest on wpisany na oficjalną Listę Produktów Tradycyjnych. O tym nietypowym pieczywie opowiadała Maria Szerffel z Piekarni Murmiłło.
Posłuchaj
Zobacz też:
- Miasto wielu sekretów. Trójka zaprosiła na spacer po Kaliszu
- Reksio, maluch i "kuzyn" wawelskiego Zygmunta. Trójka gościła w Bielsku-Białej
***
Tytuł audycji: Trzymaj z Trójką
Prowadzi: Paweł Turski
Data emisji: 23.03.2024
Godzina emisji: 13.05-15.00
kc/kormp