Zdrowa dieta dla biegaczy i nie tylko. Co jeść zimą?
– To nie jest łatwy czas na zdrową dietę – przyznaje dr Hanna Stolińska-Fiedorow, dietetyk kliniczna, i zachęca, by niezależnie od swojej aktywności fizycznej wytrwać w zdrowych nawykach.
Co jeść, by czuć się dobrze o każdej porze roku?
Foto: Shutterstock
– Zimą mało jest sezonowych produktów, a my jesteśmy już trochę zmęczeni wszystkimi kiszonkami i mrożonkami. Warto jednak wytrwać i poszukać produktów, które są świeże. Są przecież warzywa korzeniowe, kapusta, a przede wszystkim trwa sezon na jarmuż, który ma w sobie dużo żelaza. To składniki, które szczególnie przydają się przy dużej aktywności fizycznej – mówiła w "Biegam, bo lubię" dr Hanna Stolińska-Fiedorow, dietetyk kliniczna.
Czytaj także:
Co jeść, by odżywiać się zdrowo zimą?
– Bazujmy na mrożonkach i na owocach. Jabłka, gruszki oraz cytrusy – one wszystkie dostarczą nam witamin i potrzebnych składników. Nie zapominajmy także o produktach zbożowych. Kasze są dla biegaczy bardzo ważne, szczególnie kasza gryczana lub komosa. Polecam opierać dietę na ciepłych potrawach z dodatkiem roślin strączkowych. Jedzmy je regularnie, ale w mniejszych porcjach – radziła w Trójce.
***
Tytuł audycji: Biegam, bo lubię
Prowadzi: Krzysztof Łoniewski
Data emisji: 26.01.2023
Godzina emisji: 11.21
zch