Czas na łakomstwo! Zwierzęta przygotowują się do zimowego snu
2021-10-19, 06:10 | aktualizacja 2021-10-19, 15:10
– Niedźwiedzie są na etapie absolutnego obżarstwa, orgia po prostu: borówka czernica, czyli czarna jagoda, jak mówią na północy Polski, maliny. Niedługo zaczną się opychać jarzębiną. Jedzą, co tylko podejdzie pod pysk, a jednocześnie to, co jest dobre, smaczne, pożywne, zdrowe – wyliczał Marek Kot, przyrodnik Tatrzańskiego Parku Narodowego.
Zwierzęta te muszą zjeść ponad wiadro owoców dziennie, żeby wytworzyć w ciele zapas tłuszczu na zimowe dni. – Stare przysłowie niedźwiedzie mówi, że zanim gruby niedźwiedź schudnie, to chudy zdechnie, a one chcą sobie pożyć. To są mądre zwierzęta, zasługują na to, by przetrwać – mówił przyrodnik w "Porze na Trójkę".
Posłuchaj
Jak dodaje przed niedźwiedziami jeszcze stosunkowo długi okres żerowania, bo wciąż mogą znaleźć sporo jedzenia. Zupełnie inaczej prezentuje się sytuacja, jeśli chodzi o świstaki. – Wchodzą całkowicie do swoich nor, zasypują je kamieniami, gruzem oraz własnymi odchodami, żeby się nawet mysz nie prześlizgnęła, bo nawet gryzoń, nie mówiąc już o łasicy, mógłby całą kolonię wymordować podczas snu – opisuje przyrodnik zachowanie zwierząt.
Sposoby przygotowania zwierząt do zimy potrafią zaskoczyć. – Przy ładnej pogodzie robią… sianokosy. Suszą pewne roślinki, zanoszą je do gniazda, ale nie jako zapasy, tylko podściółkę, by było lepiej. Już w pierwsze dniach października wchodzą do nor. Największe świstaki, grube samce, będą na zewnątrz, a ten cały drobiazg – ta młodzież, która lato przetrwała – będzie w środku, żeby się grzać od rodziców, od taty – wyjaśnia. Dorosłym zwierzętom zazwyczaj udaje się zgromadzić więcej tłuszczu, dlatego łatwiej im przeżyć.
***
Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Piotr Firan
Autorka materiału reporterskiego: Przemysław Bolechowski (Radio Kraków)
Data emisji: 19.10.2021
Godzina emisji: 6.16
gs