Le Cordon Bleu po koreańsku

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Le Cordon Bleu po koreańsku
Foto: Glow Images/East News

Akademia Kulinarna Le Cordon Bleu posiada swoje szkoły nie tylko we Francji. Francuskich technik kulinarnych uczą sie także mieszkańcy Korei Południowej.

Posłuchaj

Le Cordon Bleu po koreańsku
+
Dodaj do playlisty
+

- Kiedy otwieramy szkołę w nowym kraju, staramy się dostosować nasz program do miejscowych produktów, potrzeb i oczekiwań – powiedziała Sandra Messier, w Akademii odpowiedzialna za marketing.

W Korei Południowej, wspólnie z ministerstwem rolnictwa tego kraju, wydana została książka "Spotkanie smaków w Le Cordon Bleu" – Pokazaliśmy w niej, w jaki sposób można stosować francuskie techniki kucharskie, przygotowując potrawę z miejscowych produktów – wyjaśniła.

Najpopularniejszą potrawą w Korei jest kim chi, danie z kapusty, zatem przepisy z uwzględnieniem tej potrawy znalazły się w książce i trafiły do wszystkich studentów Akademii, na całym świecie.

 

A my wracamy do Europy i proponujemy przepis na kacze nóżki, z południowo-zachodniej Francji.

Aby go poznać wystarczy kliknąć ikonę dźwięku przy nazwie audycji "Le Cordon Bleu po koreańsku" w boksie "Posłuchaj".

 

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.

 

(asz)

Polecane