Nie tylko cukinia i cebula. Cytrusy i sałaty z grilla
2021-05-15, 12:05 | aktualizacja 2021-05-15, 14:05
– Na grilla możemy wrzucić nie tylko warzywa twarde. Mogą to być także sałaty, kapusta, rzepa, rzodkiewka, por, szparagi, a nawet świeże ogórki – wyliczają goście "Gorącej płyty" Wit Szychowski i Tomasz Czajkowski. Przygotowywać na grillu można oczywiście także owoce, jak choćby jabłka czy gruszki.
Adriana Marczewska przyznaje, że jedną z propozycji, którą szalenie lubi, jest sałatka Cezar na bazie grillowanej sałaty rzymskiej. – Bardzo polecam się skusić. Nabiera ona niesamowitego aromatu – zachęca autorka audycji.
Posłuchaj
Kolejną przepyszną i łatwą w przygotowaniu na grillu propozycję jest… rzepa. – Nie jest bardzo ciężka, ale ma dużo wody ukrytej w sobie. Wystarczy skropić ją oliwą czy olejem, posypać solą i pieprzem i grillować trzy minuty z każdej strony. Pokroić na plastry i gotowe. Można polać sosem na bazie jogurtu lub grillowaną cytryną. Polecam grillować cytrusy i wykorzystywać ich sos do skropienia kolejnych dań – sugerują goście Trójki.
W audycji rozmawialiśmy także o marynatach do dań warzywnych. Nie zabrakło także miejsca na porady dla tych, którzy grilla nie mają, ale chcieliby go zastąpić np. tradycyjnym ogniskiem.
Trójka Program 3 Polskiego Radia/Gorąca Płyta Odc. 13 | Grill warzywny
***
Tytuł audycji: Gorąca płyta
Autorka audycji: Adriana Marczewska
Goście: Wit Szychowski i Tomasz Czajkowski
Data emisji: 15.05.2021
Godzina emisji: 12.07
gs