Ceviche, czyli smaki Ameryki Południowej
2021-04-24, 12:04 | aktualizacja 2021-04-26, 09:04
– Ceviche pochodzi z Ameryki Południowej. To surowe ryby marynowane w soku z cytryny lub limonki, z cebulą i kolendrą, to podstawa – wyjaśnia Martin Gimenez Castro, szef kuchni w warszawskiej restauracji specjalizującej się w tym daniu. Długość marynowania czy kolejne dodatki różną się w zależności od kraju.
W Chile danie marynowane jest całą noc, co sprawia, że ryba zmienia całkowicie kolor i wygląda na ugotowaną. Składnikiem ceviche jest także… leche de tigre, czyli mleko tygrysa. – To śmieszna nazwa, nie wiem, skąd się wzięła. To sos, którym marynujemy rybę, aby go przygotować, potrzebujemy: blender albo mikser, czosnek, imbir świeży, chili, seler naciowy, sok z cytryny. Dodajemy też trochę wody, żeby nie było to od razu tak kwaśne i kawałki ryb, to bardzo ważne. Mogą to być ogonki, od ryb, które wykorzystujemy do dania. Blendujemy wszystko i na końcu dodajemy trochę śmietanki – wyjaśnia Martin Gimenez-Castro.
Posłuchaj
Kluczowe znaczenie w przygotowaniu dania mają oczywiście świeże ryby. Jak sugeruje gość Adriany Marczewskiej, warto sięgać po morskie ryby o białym, chudym mięsie jak dorada czy ogoń morski. – Kroimy w centymetrowe kostki, cebulę tniemy bardzo cienko, kolendrę już możemy pociąć dowolnie. Dodajemy sól i zalewamy dużą ilością soku z cytryny. To bardzo wyraziste danie – przekonuje szef kuchnii, dodając, że ceviche musi być kwaśne i słone.
Trójka Program 3 Polskiego Radia/Gorąca Płyta Odc. 10 | Ceviche
***
Tytuł audycji: Gorąca płyta
Autorka audycji: Adriana Marczewska
Goście: Martin Gimenez-Castro (szef kuchni, właściciel warszawskiej restauracji serwującej ceviche)
Data emisji: 24.04.2021
Godzina emisji: 12.05