Crème brûlée i wszystkie jego tajemnice
2021-04-17, 14:04 | aktualizacja 2021-04-20, 06:04
Crème brûlée to jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. Jego konsystencja jest aksamitna, a wierzch przykrywa warstwa chrupkiego karmelku. Przysmak zyskał opinię lubianego na całym świecie. Jakie skrywa tajemnice?
Crème brûlée to zapiekany deser, przygotowywany ze śmietanki i żółtek, zwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Aromatu dodaje mu wanilia, czekolada lub inne dodatki. Jak przygotować ten pyszny deser?
Posłuchaj
Znany na całym świecie
– Crème brûlée można zjeść wszędzie, w każdym rejonie Francji. Wśród tamtejszych deserów popularne są także bezy, naleśniki, ptysie, eklery i ciasta baskijskie. Crème brûlée zawładnął całym krajem. Jest podawany nie tylko we francuskich restauracjach, ale w lokalach na całym świecie – mówiła Patrycja Wąsowska, właścicielka francuskiej kawiarni w Warszawie.
– Powinien być aksamitny z dodatkiem prawdziwej wanilii. Możemy rozpoznać go po chrupiącym, karmelizowanym wierzchu. Okazuje się, że deser ma sporą historię. Podobno już w 1691 roku pojawił się w książce kucharskiej francuskiego szefa kuchni – dodała Adriana Marczewska.
Jak przygotować deser samodzielnie? Sposób wykonania prezentujemy w materiale video.
GORĄCA PŁYTA 9 / Trójka Program 3 Polskiego Radia
***
Tytuł audycji: Gorąca płyta
Autorka audycji: Adriana Marczewska
Data emisji: 17.04.2021
Godzina emisji: 13.07
zch