Kawa doskonale wypalona, czyli jaka?
2021-03-27, 13:03 | aktualizacja 2021-03-29, 07:03
– Kawa przed przyjazdem do palarni nie ma smaku i nie jest szczególnie aromatyczna. Pachnie bardziej… grochem. Nie wszyscy muszą to wiedzieć, ale kawa jest pestką owocu, którą trzeba wyłuskać – opowiada Wiktor Borowski, właściciel palarni kawy.
Kawa najlepiej rośnie między dwoma zwrotnikami. Uprawia się ją w Ameryce Środkowej, Południowej, Afryce i Azji. – Oczywiście kawy z poszczególnych kontynentów czy nawet poszczególnych regionów różnią się w smaku – dodaje gość Adriany Marczewskiej. Wiktor Borowski wiele uwagi poświęcił gatunkom kawy: arabice i robuście, z których każda ma wiele swoich odmian botanicznych. Różnice między nimi można porównać do tych między poszczególnymi szczepami winogron, z których powstaje wino.
Posłuchaj
Na jakość kawy dostępnej w Europie bardzo pozytywnie wpłynął rozwój transportu, ale także zmiany w rolnictwie, dzięki którym łatwiej uzyskać lepszy surowiec. – Zdarzało się, że kawa docierała do Europy zepsuta, dlatego też musiano ją bardzo silnie palić – wyjaśnia Wiktor Borowski. Dziś proces palenia kawy odbywa się w temperaturze 190-200 stopni C i trwa od 12 do 15 minut. Im kawa jest krócej palona, tym jej kolor będzie jaśniejszy. Smak jasnych kaw będzie delikatniejszy, ale będą one również bardziej kwaśne. Napar z ciemnych ziaren będzie zawierał więcej goryczy, ale będą w nim także silniej wyczuwane smaki czekolady, orzechów czy karmelu.
W procesie wypalania kawy, co robi się w piecu, który możemy porównać do pralki, której bęben jest silnie podgrzewany, zachodzi bardzo wiele bardzo skomplikowanych procesów. – Palacz kawy musi mieć nad nimi cały czas kontrolę. Oprócz odpowiedniej temperatury, wilgotności, ciśnienia w bębnie i czasu wypalania istotny jest też sposób. Ważne jest, aby był wciąż taki sam – wyliczał gość audycji.
Trójka Program 3 Polskiego Radia/Gorąca Płyta - Odc. 6 | Kawa
Na całym świecie wypija się około 400 miliardów filiżanek kawy rocznie. Przez stulecia podawano ją bardzo różnie: samą, z cukrem, z mlekiem, ze śmietanką, a nawet… z solą.
***
Tytuł audycji: Gorąca płyta
Autorka audycji: Adriana Marczewska
Goście: Wiktor Borowski (właściciel palarni kawy)
Data emisji: 27.03.2021
Godzina emisji: 13.06
gs