Nie tylko spadziowy, lipowy czy wielokwiatowy. Polacy pokochali miody
2021-02-03, 18:02 | aktualizacja 2021-02-03, 21:02
– Miód jest stosowany zwłaszcza w schorzeniach dróg oddechowych, układu pokarmowego czy w zaburzeniach odporności i w rekonwalescencji – wylicza specjalista chorób wewnętrznych dr Andrzej Fugiel. Jak dodaje, zawarte w miodzie cukry i inne związki odżywcze poprawiają naszą kondycję zarówno fizyczną, jak i psychiczną.
Polacy coraz chętniej sięgają po miody. – Zauważamy duży wzrost zainteresowania miodem i produktami pszczelimi, średnio o około 40 procent – szacuje Małgorzata Głód z Karpackiego Związku Pszczelarzy. Coraz chętniej kupowane są nie tylko miody, ale także pierzgi pszczele oraz pyłek kwiatowy.
Posłuchaj
Jakie prozdrowotne cechy miodu sprawiają, że warto go dodać do naszej diety? – Posiada on właściwości podobne do antybiotyku. Kiedy nasz organizm jest osłabiony, miód może być świetnym produktem, który dostarcza witamin z grupy B, C. Dostarcza minerałów; pierwiastków takich jak potas, które pozwolą nam szybciej się zregenerować – przypomina dietetyk Ewa Chojnacka.
- Cukier - podstępny wróg zdrowej diety. Czym możemy go zastąpić?
- Jak zostać pszczelarzem. Krótki poradnik
Miód także doskonale smakuje zarówno na kanapce, jak i dodany do naparów np. z imbirem. Z powodzeniem można go stosować także jako zamiennik cukru do kawy czy herbaty, a także w gotowaniu i pieczeniu.
Żywiciele/Minta i Kulma | Jak rozpoznać dobry miód?
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki
Prowadzi: Witold Lazar
Autor materiału reporterskiego: Monika Chrobak
Data emisji: 3.02.2021
Godzina emisji: 18.15
gs