Porcelana II Rzeczpospolitej. Z czego jadały głowy polskiego państwa?
2020-12-20, 12:12 | aktualizacja 2020-12-21, 14:12
Już za trzy dni nakryjemy stoły białymi obrusami i postawimy na nich najpiękniejsze zastawy, które mamy od lat. Niech inspiracją dla naszego wigilijnego stołu będzie wystawa w Zamku Królewskim zatytułowana "Porcelana z polskim Orłem. Serwisy Prezydenta Mościckiego i zastawy reprezentacyjne w czasach II Rzeczypospolitej". W wydarzeniu, które odbyło się w poniedziałek 21 grudnia o godz. 12:00, można było uczestniczyć wirtualnie za pośrednictwem strony internetowej Zamku Królewskiego.
Wernisaż wystawy "Porcelana z polskim Orłem. Serwisy Prezydenta Mościckiego i zastawy reprezentacyjne w czasach II Rzeczypospolitej" poprzedzała dyskusja, dzięki której możemy dowiedzieć się, jak prezydenckie zastawy były wykorzystywane, jaki był protokół dyplomatyczny w czasach prezydenta Mościckiego i jak wygląda on współcześnie.
Posłuchaj
– Mało kto wie, że porcelana prezydenta Mościckiego została wykonana w fabryce porcelany w Ćmielowie. Część tego zestawu była wykonywana w fabryce porcelany w manufakturze w Sevres we Francji, a także w fabrykach porcelany zarówno w Portugalii, jak i w Czechach – mówiła w audycji "Leniwe przedpołudnie" Agnieszka Ofat z Zamku Królewskiego w Warszawie.
Porcelana, którą można było podziwiać na wystawie, została podarowana Zamkowi Królewskiemu przez prywatnych właścicieli oraz wylicytowana na aukcjach. – Ta porcelana pochodzi z darów m.in. Ireny Anders czy też Komisji Likwidacyjnej Rządu Rzeczpospolitej na uchodźstwie. To niezwykły zbiór, który warto zobaczyć – podsumowała rozmówczyni Anny Popek.
Posłuchaj >>>Cyfrowe Radio Gwiazdka>>>
***
Gośćmi audycji byli także restauratorzy Adam Gessler i Modest Amaro, którzy opowiedzieli słuchaczom m.in. o symbolice bożonarodzeniowych zwyczajów, najciekawszych świątecznych tradycjach z całego świata oraz, oczywiście, o sposobach na najsmaczniejsze dania. Przepisy na dwa z nich poniżej.
Spieczony sernik
Składniki: 700 g sera, 280 g cukru, 4 jajka, 260 g śmietany kremówki 36%, 60 g mascarpone, 25 g mąki pszennej
Wykonanie: wymieszaj mikserem ser , dodaj powoli po jednym jajku, następnie dodaj cukier , śmietanę i na końcu mąkę. Wlej do tortownicy wyłożonej pergaminem 2-3cm ponad rant formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200’C na 50 minut.
Kaczka w miodzie piernikowym
Składniki: kaczka o wadze ok. 2,6 kg, 80 g przyprawy piernikowej, 50 ml sosu sojowego, 100ml miodu akacjowego
Wykonanie: wyjmij kaczkę , zagotuj wrzątek i oblewaj kaczkę chochelką przez 10 minut. Po ostygnięciu ułóż na tacy, nie przykrywaj i wstaw do lodówki na 12-24h. Wyjmij minimum jedną godzinę przed pieczeniem. Zagotuj w rondelku miód z sosem sojowym i przyprawą piernikową. Posmaruj glazurą całą kaczkę. Delikatnie dopraw całość solą. Nagrzej piekarnik na 190’C. Wstaw do piekarnika – piecz 20 minut na każde 500g wagi plus dodatkowe 20 minut. po tym czasie przykryj kaczkę folią i odstaw na 20 minut. Smacznego!
***
Tytuł audycji: Leniwe przedpołudnie
Prowadzi: Anna Popek
Goście: Elżbieta Ofat (Zamek Królewski w Warszawie), Adam Gessler (restaurator), Modest Amaro
Data emisji: 20.12.2020
Godzina emisji: 11.09
kr