Uroki kuchni kresowej [3 września 2010]

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Uroki kuchni kresowej [3 września 2010]
Foto: fot. Wikpedia

Bliny, chrust, pierogi, kucja, kindziuk, kołduny - wszyscy wiemy, jak smakują, ale czy wiemy skąd pochodzą i jaki był ich oryginalny smak i przyrządzanie?

Posłuchaj

Trójka na kresach
+
Dodaj do playlisty
+

Często spożywamy potrawy, nawet nie zdając sobie sprawy z ich historycznego pochodzenia. Jak powiedział Andrzej Fiedoruk, jedno z naszych tradycyjnych dań pochodzi od Tatarów. A są to ulubione przez wszystkich Polaków pierogi. Jest całe mnóstwo staropolskich potraw, mających niesamowitą historię.

Gośćmi audycji byli profesor Kwiryna Handke, językoznawca PAN oraz Andrzej Fiedoruk, autor książek "Kuchnia kresowa" i "Kuchnia lwowska".

Audycję prowadziła  Katarzyna Hejke

Polecane