Trójka na kresach
Uroki kuchni kresowej [3 września 2010]
2010-09-03, 16:09 | aktualizacja 2010-09-03, 16:09
Bliny, chrust, pierogi, kucja, kindziuk, kołduny - wszyscy wiemy, jak smakują, ale czy wiemy skąd pochodzą i jaki był ich oryginalny smak i przyrządzanie?
Posłuchaj
Dodaj do playlisty
Często spożywamy potrawy, nawet nie zdając sobie sprawy z ich historycznego pochodzenia. Jak powiedział Andrzej Fiedoruk, jedno z naszych tradycyjnych dań pochodzi od Tatarów. A są to ulubione przez wszystkich Polaków pierogi. Jest całe mnóstwo staropolskich potraw, mających niesamowitą historię.
Gośćmi audycji byli profesor Kwiryna Handke, językoznawca PAN oraz Andrzej Fiedoruk, autor książek "Kuchnia kresowa" i "Kuchnia lwowska".
Audycję prowadziła Katarzyna Hejke