Uroki kuchni kresowej [3 września 2010]

Bliny, chrust, pierogi, kucja, kindziuk, kołduny - wszyscy wiemy, jak smakują, ale czy wiemy skąd pochodzą i jaki był ich oryginalny smak i przyrządzanie?

Uroki kuchni kresowej [3 września 2010]

Foto: fot. Wikpedia

Trójka na kresach
+
Dodaj do playlisty
+

Często spożywamy potrawy, nawet nie zdając sobie sprawy z ich historycznego pochodzenia. Jak powiedział Andrzej Fiedoruk, jedno z naszych tradycyjnych dań pochodzi od Tatarów. A są to ulubione przez wszystkich Polaków pierogi. Jest całe mnóstwo staropolskich potraw, mających niesamowitą historię.

Gośćmi audycji byli profesor Kwiryna Handke, językoznawca PAN oraz Andrzej Fiedoruk, autor książek "Kuchnia kresowa" i "Kuchnia lwowska".

Audycję prowadziła  Katarzyna Hejke

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.