Czy gorące pieczywo może być szkodliwe?
Świeży, pachnący, ciepły chleb. Czy może być coś lepszego? Istnieje przekonanie, że ciepłe pieczywo może być dla nas bardzo niezdrowe. Czy słusznie?
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: harmpeti/shutterstock.com
– Ciepłe pieczywo nie może spowodować żadnych problemów z przewodem pokarmowym. Zjadamy sporą ilość błonnika i chleb, czy bułki, są naładowane nim, ale nie w takich ilościach, by spowodować jakiś problem. Niemożliwe jest zablokowanie jelit i wywołanie, tak zwanego, "skrętu kiszek". Nie znajduję w ogóle uzasadnienia tego mitu. Wiedza, która jest nam przekazywana, mówi jednak, że nie powinniśmy jeść zimnych posiłków. Wszystkie podgrzane pokarmy były zawsze synonimiczne z dobrym posiłkiem – zastanawia się lekarz dr Łukasz Durajski.
***
Tytuł audycji: Prawdy sprawdzone
Autorka: Gabriela Darmetko
Gość: dr Łukasz Durajski (lekarz)
Data emisji: 15.08.2020
Godzina emisji: 9.33
ml