Dlaczego jabłkiem można karmić nawet bardzo małe dzieci?
2020-07-29, 07:07 | aktualizacja 2020-07-29, 17:07
– Dla większości z nas pierwszym smakiem, który poczujemy, będzie smak jabłuszka – przyznaje dr Tomasz Rożek. Powodów ku temu jest kilka.
Posłuchaj
Stare walijskie przysłowie mówi "An apple a day keeps the doctor away" (tłum. "Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka"). Nie bez powodu, bo ten owoc to prawdziwa odżywcza bomba – można znaleźć w nim błonnik, kwas foliowy, minerały, potas, żelazo, retinol, trzy rodzaje karoten i niemal wszystkie witaminy.
– Jabłko po prostu łatwo się trawi. Zawiera ono dużo odżywczych składników, witamin, mikroelementów. Co ważne, zawiera także substancje regulujące pracę układu trawiennego, a dla dziecka jest to bardzo ważne – wyjaśnia dr Rożek
– Z punktu widzenia człowieka łatwiej jest się żywić tym, co rośnie w naszej okolicy. Nasz organizm najlepiej funkcjonuje nie wtedy, gdy w naszym jadłospis jest to, co rośnie na drugiej półkuli, tylko to, co rośnie tutaj – dodaje dziennikarz naukowy Trójki. – Poza tym jest łatwo dostępne, a więc tanie. Jabłko jest fenomenem! – podsumowuje.
Trzy słowa o GMO - Nauka. To lubię./Nauka. To lubię
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 29.07.2020
Godzina emisji: 7.14
kr