Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Czas na wiosenne porządki w… wątrobie!
2020-04-20, 11:04 | aktualizacja 2020-04-20, 15:04
– Każdego roku na wiosnę jest okazja przeczyścić nasze śrubki i trybiki w środku, w tym wątrobę – mówi Grażyna Dobroń.
Posłuchaj
– Człowiek nie interesuje się wątrobą, bo przecież nie boli. Nie boli, bo nie jest unerwiona. Toksyny z tego tłustego, ciężkiego jedzenia nie są odprowadzane tak szybko, jak kiedyś, kiedy byliśmy młodsi, a wątroba to przecież nasz główny filtr. Czujemy się gorzej, nie mamy za dużo energii, mamy zmienne nastroje, chęć na słodycze, skurcze w nogach i łydkach, no i szybciej można zachorować, dostać alergii lub nietolerancji pokarmowej. Jak poprawimy pracę wątroby, zrobimy się cierpliwi, spokojni, będziemy szybko pracować. Co zrobić? Biegać, ćwiczyć, no i zmienić dietę – wyjaśnia Grażyna Dobroń.
Wszystko, co zielone
Jak podkreśla, im więcej naszej wątrobie serwujemy chlorofilu, tym lepiej. Wśród polecanych zielonych warzyw wymienia szpinak, skiełkowany młody jęczmień, brukselkę, brokuły, kalarepę, jarmuż i sałatę. – Zieleniną człowiek się nie naje, więc do tego np. kasza orkiszowa, amarantus, kasza jaglana, fasolki, ciecierzyca. Dodatkowo dietę należy urozmaicić grzybami, tofu, warzywami, owocami oraz zieloną herbatą. I tak przez dwa tygodnie – radzi autorka audycji.
Zdjęcie ilustracyjne (shutterstock.com/Elena Veselova)
Święta Trójca na czystą wątrobę
Trio, które skutecznie uwalnia wątrobę od toksyn, to karczoch, ostropest i mniszek lekarski, czyli mlecz. – Karczoch regeneruje miąższ wątroby, obniża też cholesterol i trójglicerydy we krwi, czyli działa odtruwająco i regenerująco. Ostropest uszczelnia błony komórkowe, poprawia trawienie, można też dodawać go do koktajli. Z mniszka można zrobić napar i przez 20 dni pić szklankę przed snem lub pić sok ze świeżego korzenia.
***
Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Data emisji: 20.04.2020
Godzina emisji: 11.32
kr/mk