Mniej kaloryczny i zdrowszy sposób na calzone!
2020-03-19, 13:03 | aktualizacja 2020-03-21, 21:03
Calzone to pizza w formie słusznych rozmiarów pieroga. Przepis jest znany we Włoszech już od XVIII wieku. Tradycyjne nadzienie składa się z szynki, warzyw i mozzarelli, jednak Katarzyna Pruchnicka, w ślad za amerykańską autorką książek kulinarnych Sarah Britton, postanowiła zdradzić nam sposób na przyrządzenie calzone w zdrowszej, wegańskiej wersji.
Posłuchaj
Przepis autorka audycji zaczerpnęła z książki Sarah Britton "My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku". – Są tam przepisy kolorowe, aromatyczne i nie składają się z tysiąca składników – zachęca.
Przepis na wegańskie calzone
Do wykonania ciasta potrzebujemy:
- 430 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
- 1,5 łyżki suszonych drożdży;
- 250 ml ciepłej wody;
- 3 łyżki stopionego oleju kokosowego (lub oliwy z oliwek).
Składniki do farszu możemy dobrać według własnego uznania. Możemy również skorzystać z pomysłu Katarzyny Pruchnickiej, która wybrała:
- 2 gałązki selera naciowego;
- 2 marchewki;
- 2 ząbki czosnku;
- por.
Ciasto należy ugnieść (nie dłużej niż pół minuty) i odstawić do wyrośnięcia. Posiekany seler, por, czosnek i startą marchew usmażyć, po czym poczekać aż nieco ostygną. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery kulki i rozwałkować delikatnie na placki. Wystudzone nadzienie zamknąć w pierogach i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni. Po 7-12 minutach roślinna wersja calzone powinna być gotowa!
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Data emisji: 19.03.2020
Godzina emisji: 13.43
kr/mk