Comfort food po podlasku – sałatka ziemniaczana na śniadanie i na kolację!
2020-04-30, 11:04 | aktualizacja 2020-05-01, 15:05
– Zawodowo gotuję już bardzo wiele lat. Eksperymentowałam z różnymi kuchniami, ale na co dzień lubię tzw. comfort food – jedzenie, które otula, daje przyjemność i daje bardzo dużo smaku. Ponieważ lubię ziemniaki, dużo ich wykorzystuję. W końcu jestem Podlasianką! – mówi autorka książek kulinarnych Joanna Jakubiuk.
Posłuchaj
Otulająca sałatka ziemniaczana z dwóch składników (A nuż, widelec/Trójka)
Dodaj do playlisty
– Bardzo lubię sałatki ziemniaczane. Ziemniaki ugotowane w mundurkach, ostudzone i przyrządzone w formie sałatki, mają dużo więcej walorów prozdrowotnych. Oprócz przypraw i dodatków składa się tylko z dwóch składników – ziemniaków i białej cebuli. Do tego odrobina zwykłego oleju rzepakowego, sól i pieprz ziołowy, najlepiej podlaski, bo ma dość specyficzny skład – podkreśla Joanna Jakubiuk. – Już sama w sobie może być daniem kolacyjnym lub śniadaniowym. Jak tylko ją zrobię, część zjadam od razu przy próbowaniu – zdradza.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Joanna Jakubiuk (autorka książek kulinarnych)
Data emisji: 30.04.2020
Godzina emisji: 11.37
kr