Dlaczego warzywa w daniu jednogarnkowym są gorętsze od mięsa?
– Warzywa zawierają znacznie więcej wody. Nasze poczucie, czy odczuwanie temperatury, nie działa tak, jak termometr. Gdy mówimy, że coś jest gorące, albo zimne, to nie mierzymy temperatury, a przepływ energii – mówi dr Tomasz Rożek.
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: Shutterstock.com/Anna_Pustynnikova
– Jeśli dotkniemy drewnianej i metalowej łyżki o takiej samej temperaturze, ta pierwsza wyda nam się ciepła, a druga chłodna. Dzieje się tak dlatego, że metal jest dobrym przewodnikiem ciepła. W momencie, gdy go dotykamy, z naszej skóry odpływa energia do metalowego przedmiotu, a jeśli coś od nas odpływa, to znaczy, że otoczenie jest chłodniejsze. Woda jest doskonałym przewodnikiem ciepła. W efekcie, jeżeli mamy kawałek mięsa i plaster pomidora w tej samej temperaturze, to przez to, że w mięsie jest mniej wody niż w pomidorze, ten ostatni nas sparzy. Nie dlatego, że jest cieplejszy, ale dlatego, że jego temperatura szybciej się wyrówna z temperaturą naszego języka – wyjaśnia dr Rożek.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 02.03.2020
Godzina emisji: 7.15
ml/kr