Troska o środowisko zaczyna się w kuchni!
2020-01-09, 12:01 | aktualizacja 2020-01-09, 20:01
– Świat zmierza do tego, by produkt mięsny był lepszej jakości, a tym samym stał się trochę droższy, by ludzie, ze względów budżetowych, spożywali go trochę mniej – mówi Aldona Zawada z CookUp Studio.
Posłuchaj
Jeszcze kilka lat temu wegetarianie i weganie stanowili wyraźną mniejszość. Wówczas znalezienie restauracji, serwującej dania pozbawione mięsa, a także innych składników pochodzenia zwierzęcego, nie było proste. Dziś, zwłaszcza w dużych miastach, takich lokali jest bez liku, a przykład z nich biorą nawet szefowie kuchni światowej sławy. Przykładem jest Dominique Crenn, która jako jedyna kobieta w Stanach Zjednoczonych zdobyła trzy gwiazdki Michelin dla swojej restauracji Atelier Crenn.
– Crenn w 2016 roku była okrzyknięta najlepszą szefową kuchni na świecie. Ma trzy niezwykle popularne na świecie restauracje, a w tym roku otwiera nową w San Francisco. W żadnej z nich nie serwuje się mięsa. Tak jak sama podkreśla, bycie w branży zobowiązuje. To jest wspólna odpowiedzialność. Tym, którzy przychodzą do jej restauracji, chce troszeczkę narzucić to, co jest dobre dla środowiska i dla naszej planety – opowiada nasza rozmówczyni.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Aldona Zawada (CookUp Studio)
Data emisji: 09.01.2020
Godzina emisji: 11.31
kr/ml