Dlaczego przemrożone warzywa i owoce są słodsze?
2019-08-07, 07:08 | aktualizacja 2019-08-07, 15:08
By ochłodzić się w sierpniowym upale, w tym wydaniu audycji dr Tomasz Rożek odpowiada na "mroźne" pytanie: dlaczego rośliny, takie jak np. dzika róża, kukurydza czy ziemniaki, po przemrożeniu są słodsze?
Posłuchaj
Po przemrożeniu owoce i jarzyny są słodsze. Dlaczego? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Dodaj do playlisty
– Gdy mrozimy niektóre owoce albo jarzyny, kryształki lodu, które powstają we wnętrzu komórki, rozrywają ją. Przy okazji rozrywają też niektóre organelle komórkowe, czyli części składowe komórki. Dzieje się tak na przykład wtedy, gdy rozerwane zostaną tzw. lizosomy, wtedy wydostają się z nich enzymy. Te enzymy pozostają zamknięte, jednak w wyniku zamrożenia i rozerwania komórki, wydostają się na zewnątrz i przeprowadzają reakcję hydrolizy, a ta zmienia cukry bardzo złożone w cukry proste – tłumaczy Trójkowy ekspert.
Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Krystian Hanke
Data emisji: 7.08.2019
Godzina emisji: 7.16
kr/mk